Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

McNish favorizuje Buttona

McNish favorizuje Buttona

Těší se na Hamiltona s Rosbergem.

Spolukomentátor rádia BBC a bývalý jezdec formule 1, Allan McNish, se pustil do úvah o nových pravidlech a jejich vlivu na jezdce formule 1. I on pokládá za nejdůležitější nové pravidlo o pouze 100 kilogramech paliva přidělených každému jezdci pro nedělní závod.

McNishovým novým favoritem je Jenson Button: "Pouze jezdci, kteří dokáží nejlépe pracovat se svým přídělem paliva, budou moci jezdit skutečně rychle. Button už takhle jezdí přirozeně. Pomáhalo mu to již dříve, ale od této sezóny to bude pro něj ještě větší výhodou. Jeho styl je velmi uhlazený a progresivní a vždy zachází s plynem velmi jemně. To je také důvod, proč se mu tak často daří v mokrých závodech, ale v kvalifikaci už méně."

Na opačném konci McNishova seznamu se ocitl Pastor Maldonado: "Jezdci s agresivním stylem jízdy budou v nevýhodě. Nechci na nikoho ukazovat prstem, ale například Lotus Pastora Maldonada by mohl mít velké problémy. Pracuje s plynovým pedálem dost agresivně a neustále si hraje s plynem. Je to součástí toho, jak jezdí. Může díky tomu být velmi rychlý, ale spotřebuje při tom hodně paliva. Takový jezdci budou muset svůj styl jízdy změnit. Může se jim to podařit a nemusí, ale je to pro ně úkol navíc."

McNish si zavzpomínal i na své působení ve vytrvalostních závodech, kde po odchodu z F1 reprezentoval tým Audi v královské kategorii LMP1: "Mám podobnou zkušenost s jízdou v prototypech Audi. Nebýval jsem velmi dobrý v šetření paliva. Mým kolegou byl Tom Kristensen a on dokázal spotřebovat přibližně o jedno procento paliva méně než já. Nezdá se to být hodně, ale když si spočítáte kola, tak se, desetinku po desetince, dopočítáte k slušné nevýhodě. Kristensen projížděl zatáčky plynule, ale já jsem tam vpálil a hrál si s plynem, abych auto dostal přesně tam, kam jsem chtěl. On tak jezdil přirozeně a já jsem se to od něj musel naučit. Jezdci F1 na tom budou velice podobně."

Skot je přesvědčen, že nejlepší jezdci formule 1 se s novým pravidlem dokážou vypořádat: „Fernando Alonso je bezpochyby jezdec, který se dokáže přizpůsobit všemu. A Sebastian Vettel je na tom podobně. Přizpůsobil se všemu, s čím za poslední léta přišli Adrian Newey a Pirelli. Kimi Räikkönen je nyní jiným jezdcem, než býval v McLarenu. Od jeho návratu do Lotusu jezdí mnohem efektivněji. Vzpomínáme si, jak mu v roce 2009 nesedl vůz Ferrari a nebyl zdaleka tak rychlý, jak by mohl být. Ale já očekávám, že dnes to už dokáže překonat.

Fascinující je dvojice jezdců Mercedesu. Lewis Hamilton podal minulý rok několik ohromujících výkonů, ale nejúžasnější byl v kvalifikaci. Rosberg zase bývá nejsilnější v neděli. Bude fascinující sledovat, jak se Hamilton přizpůsobuje novému pravidlu.“