Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Zemětřesení, které oficiálně nebylo

Zemětřesení, které oficiálně nebylo

Možná se však země přece jen otřásla

K zajímavému vývoji došlo v uplynulých dvou dnech v Indianapolis. Americký novinář Robin Miller, jedna z klíčových postav americké formulové žurnalistiky, píšící v současné době (možná že teď už v době minulé) pro SpeedTV informoval, že majitel IndyCar Series Tony George byl na rodinné poradě klanu Hulmanů s okamžitou platností zbaven vedení Indianapolis Motor Speedway.

Pokud by byla tato zpráva stoprocentně správná a pravdivá, jednalo by se o parádního sólokapra, navíc s evidentně zásadními dopady na celou americkou formulovou scénu, protože právě z peněz IMS byla IRL a nyní IndyCar Series mohutně dopována. Jenomže . . .

Zdá se, že v Millerově případě bylo zřejmě tak trochu přání otcem myšlenky, neboť Tony George i jeho matka Mari Hulman George vše v následujících hodinách popřeli. A o Millerovi je známo, že v uplynulých deseti letech byl jedním ze zapřisáhlých stoupenců CART a kritikem téměř všeho, co vzešlo z kanceláře Tonyho George. Bublina splaskla. Jenomže . . .

Na některých zaoceánských fórech se v hodinách těsně následujících po uveřejnění Millerova článku strhla hotová bouře a v přívalu hlasů jásájících nad pádem TG i těch zuřivě ho bránících a obviňujících Millera ze lži, se objevilo několik  patřících evidentně novinářům, či "věci znalým", kteří opatrně připouštěli, že v klanu Hulmanů se cosi děje. Ale nikdo si netroufnul do věci šlápnout tak jako Robin Miller, kterého to ovšem může teď stát kariéru.

Je nepochybné, že ani Miller, známý svými fabulacemi a občas zveřejňující věci dříve, než se upečou, by se nepustil do tance v minovém poli, pokud by neměl v ruce alespoň jeho mapu. Otázkou ovšem je, zda byla aktuální.

Je téměř jisté, že to v klanu Hulmanů poněkud skřípe. Současná ekonomická recese ve Spojených státech  musela nutně znásobit dopady mohutného investování rodinných peněz do boje IRL s CART a posléze do IndyCar Series. Navíc jak ukazují první výsledky, zájem Američanů o Indy letos prudce opadl. Indianapolis Motor Speedway prodává své dva jety i vrtulník, který sloužil především příslušníkům rodu Hulmanů, šetří se na všech stranách a IMS musela opustit řada dlouhodobých zaměstnanců.

Co se přesně stalo před dvěma dny v Indy se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Ale Miller se zatím drží a tvrdí, že na jeho zprávě je pravdy více, než tvrdí oficiálně Hulmanova rodina a že za rodinou roztržkou je nespokojenost Tonyho sester s nenasytností, s jakou IndyCar Series pohlcuje rodinné peníze.

Oficiálně tedy zemětřesení nebylo, byť seismické stanice zaznamenaly otřesy půdy. Pokud se však v následujích měsících  zřítí některé pilíře v Indy (což je velmi pravděpodobné), dostane se Millerovi alespoň částečné satisfakce (pokud je něco takového tomu, kdo šlápl na minu něco platné). Investoři, držící v ruce to málo peněz, které jsou v současné době v americkém motorsportu k mání, však určitě zpozorněli. Investovat do seismicky aktivní oblasti se zpravidla nevyplácí.