Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Epsilon Euskadi potvrdil, že se přihlásil do Formule 1

Epsilon Euskadi potvrdil, že se přihlásil do Formule 1

Tým už má dostatek financí na následující čtyři sezóny.

Tým Epsilon Euskadi oficiálně potvrdil svou přihlášku do příštího ročníku Mistrovství světa Formule 1.

Šéf týmu, Joan Villadelprat, řekl, že chtěl tým tento fakt udržet v tajnosti do doby, než bude jasno ohledně rozpočtových stropů, nyní ale říká, že jeho stáj zajištěný rozpočet pro následující čtyři sezóny a pokud tedy bude 12. června Mezinárodní automobilovou federací vybrán, bude připraven.

"Můžeme to nyní potvrdit." řekl Villadelprat v rozhovoru pro Autosport. "Naše přihláška byla odeslána minulý týden. Podali jsme ji ve středu a ve čtvrtek přišlo potvrzení od FIA. Byl jsem diskrétní a nechtěl jsem o tom příliš mluvit, protože jsem ještě sháněl finance.

Nyní můžeme říci, že máme dostatečný rozpočet pro následující čtyři roky. Rozdíl mezi námi a ostatními týmy je v tom, že náš projekt je odlišný od všech ostatních, školíme také nové lidi, což je to, co Max Mosley hledá. Máme školu mechaniků, školu inženýrů, nižší kategorie, od motokár přes Formuli Renault 2.0 po Světovou sérii.

Máme infrastrukturu s investicemi 65 milionů eur, což nemá každý. Máme aerodynamický tunel, autoklávy atd. A zrovna teď mohu říct, že pokud budeme zvoleni, máme zajištěný rozpočet na příští čtyři roky."

Villadelprat řekl, že tým podal přihlášku s vědomím o pravidlech rozpočtových stropů, ale nemá obavy ze situace, kdy by byla výše rozpočtu navýšena, tvrdí totiž, že má dostatek peněz na to, aby tým odvedl dobrou práci.

"V tuto chvíli to pro nás nehraje roli." řekl na ozátku, zda bude jeho tým závodit i pod rozpočtovým stropem. "Co jsem udělal, byla matematika a nemyslím si, že jsem to udělal špatně, protože se tím zabývám už spoustu let, vidět, co potřebujeme, abychom vše udělali správně. A máme zabezpečený rozpočet na to, abychom vše udělali správně.

Podali jsme přihlášku s vědomím o rozpočtových stropech, ale čekáme na rozhodnutí FIA, jaká budou konečná pravidla. Dnes jsme pod rozpočtovým stropem, ale rozpočtový strop je trochu zavádějící, protože je to 45 milionů liber plus jezdci, marketing a řada dalších věcí. Potřebný rozpočet se podle mě pohybuje okolo 70 - 75 milionů."

Villadelprat, který dlouhá léta úspěšně působil ve Formuli 1, cítí, že si Epsilon Euskadi zaslouží šanci závodit ve Formuli 1, tým je podle něj v silné pozici díky své infrastruktuře a filozofii.

"Vím, co potřebuji. Vím, kolik peněz potřebuji. Nezačínáme od nuly. Jsme konstruktéři. Prokázali jsme to. Postavili jsme vůz pro Le Mans, který je konkurenceschopný. Takže si myslím, že toho můžeme ukázat dost na to, abychom si alespoň zasloužili šanci.

Dělám to s pokorou a vážností, protože vím, a pár lidí také, co to je být ve Formuli 1. Pracoval jsem ve Formuli 1 25 let a vedl jsem týmy ze dna na vrchol. Benetton byl týmem, o kterém nikdo nic nevěděl a během pěti let jsme byli světovými šampiony. Takže vím, co to je odstartovat takový projekt, jako je tento, a vím, že to mohu znovu dokázat.

Ve Formuli 1 je velice jasně vidět, že peníze nejsou všechno, protože ne všechny týmy s velkými rozpočty odvedly za posledních pár let slušnou práci. Takže peníze nejsou všechno. Je to o organizaci, o know-how, o vytvoření dobrého týmu a o tom mít zdroje pro spuštění projektu. Ale rozhodnutí je zcela na FIA a já doufám, že dokáže ohodnotit náš program a koncept."