Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vettel v prvním kole chyboval, vítězí opět Button

Vettel v prvním kole chyboval, vítězí opět Button

Velká cena Turecka - závod

Šest vítězství ze sedmi závodů, taková je nová vizitka Jensona Buttona po Velké ceně Turecka. Sebastian Vettel sice po startu udržel vedení, v prvním kole ale chyboval a spadl za Buttona. Ani strategie tří zastávek už mu pak do čela nepomohla.

Šest vítězství ze sedmi závodů, taková je nová vizitka Jensona Buttona po Velké ceně Turecka. Sebastian Vettel sice po startu udržel vedení, v prvním kole ale chyboval a spadl za Buttona. Ani strategie tří zastávek už mu pak do čela nepomohla.

Sebastian Vettel se pokusil porazit Buttona rozdílnou strategií, rozhodující fázi ale nezvládl. Hned v úvodu totiž chyboval a dovolil Buttonovi ujmout se vedení. Lídr průběžného pořadí si okamžitě najel malý náskok.

Ještě po první zastávce Vettel mohl Buttona alespoň na oko předjet, k útoku se ale nedostal a spíše zajel podruhé do boxů.

Jeho chyby navíc využil i jeho týmový kolega Mark Webber, který odjel nikým nerušený závod a nakonec proťal cílovou pásku jako druhý, necelou sekundu před Vettelem.

Po dobrém startu nakonec na čtvrtém místě dokončil závod Jarno Trulli, na páté místo postoupil Nico Rosberg. Felipe Massa nakonec projel cílem jako lepší z dvojice Ferrari na šesté pozici, jeho kolega Kimi Räikkönen dojel těsně ta body devátý.

Poslední dvě bodovaná místa obsadili Robert Kubica a Timo Glock.

Závod v Istanbulu se nepovedl Renaultu, Fernando Alonso nakonec spadl mimo body na desáté místo, Nelson Piquet dojel šestnáctý. Na srdci jej může hřát aspoň povedené předjetí Lewise Hamiltona vnějškem ve dvanácté zatáčce.

Přesně ten totiž dokazuje, jak se McLaren trápí. Lewis Hamilton skončil až třináctý, jeho týmový kolega Heikki Kovalainen už s jedním kolem ztráty čtrnáctý.

Co nejdřívě zapomenout na tureckou velkou cenu bude chtít Rubens Barrichello. Brazilec měl při startu ze třetího místa a čisté strany tratě nadějné vyhlídky, vše se ale vyvinulo opačným směrem.

Barrichello velmi špatně odstartoval a propadl se až do hloubi druhé desítky. V úvodu závodu pak měl před sebou Heikkiho Kovalainena. Jeden z pokusů o předjetí skončil kontaktem a hodinami, po kterých se Barrichello propadl až na sedmnáctou pozici za Hamiltona.

Toho se mu podařilo brzy předjet, stejně jako chybujícího Piqueta. Při pokusu atakovat Sutila ale došlo ke kontaktu a Barrichello poškodil přední křídlo. Po jeho výměně spadl až na samý chvost pole. Krátce před koncem závodu pak své trápení ukončil a zamířil do boxů.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 J.Button  Brawn
1:26:24.848 
2.
 M.Webber  Red Bull
+ 6.714 
3.
 S.Vettel  Red Bull
+ 7.461 
4.
 J.Trulli  Toyota
+ 27.843 
5.
 N.Rosberg  Williams
+ 31.539 
6.
 F.Massa  Ferrari
+ 39.996 
7.
 R.Kubica  BMW
+ 46.247 
8.
 T.Glock  Toyota
+ 46.959 
9.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 50.246 
10.
 F.Alonso  Renault
+ 1:02.420 
11.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1:04.327 
12.
 K.Nakadžima  Williams
+ 1:06.376 
13.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1:20.454 
14.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 1 kolo 
15.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 
16.
 N.Piquet  Renault
+ 1 kolo 
17.
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
18.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým  Kolo
 R.Barrichello  Brawn
49 
 G.Fisichella  Force India