Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton očekává těžkou cestu vpřed

Hamilton očekává těžkou cestu vpřed

Bottas chce konečně vyhrát závod.

Lewisi Hamiltonovi se povedlo vyhrát kvalifikaci, což znamená, že po přijetí penalizace za výměnu motoru mu bude patřit jedenáctá startovní pozice. Špatnou zprávou z kvalifikace pro něj je, že kromě Red Bullu vypadají mimořádně konkurenceschopně i vozy Charlese Leclerka, Pierra Gaslyho a Fernanda Alonsa.

"Byla to náročná kvalifikace, protože na trati zůstaly louže a bylo těžké dostat do pneumatik dostatek tepla," řekl úřadující šampion. "Ale tým odvedl vskutku vynikající práci. Vždy jsme byli na trati ve správnou chvíli. Závod určitě nebude o nic lehčí, ale dám do toho všechno. Vpředu jsme všichni použili stejné pneumatiky, to mi předjíždění neusnadní."

Na pole position tedy bude stát Valtteri Bottas a Mercedes by ho nejspíš velmi rád viděl vyhrát závod, pokud se Hamiltonovi nepodaří nějak dostat před Maxe Verstappena.

"Ne, nikdo mě nepožádal, abych zpomalil. Chtěl jsem vyhrát," reagoval finský jezdec na otázku, zda týmovému kolegovi sobotní vítězství náhodou nedaroval. "V posledním sektoru jsem začal ztrácet přední kola. Ve 12. a 14. zatáčce jsem měl silnou nedotáčivost a cítil jsem, že tam ztrácím hodně času. Asi jsem si na začátku kola vzal z pneumatik více, než jsem měl."

Bottas byl v sobotu druhý, ale na start pojede jako favorit na vítězství. Foto: Mercedes

Pokud by Bottas vyhrál Velkou cenu Turecka, bylo by to jeho první vítězství po více než roce a možná poslední na dlouhou dobu, jelikož od příštího roku bude závodit za tým Alfa Romeo, kterého krátkodobé ambice končí ve středu pole.

"Letos jsem ještě nevyhrál, takže motivace mi chybět rozhodně nebude. Ale musím udržet soustředění a postupovat krok za krokem."

Nebýt penalizace, obsadil by Mercedes první startovní řadu, za čímž šéf týmu vidí celkové zlepšení konkurenceschopnosti.

"Změna pravidel před sezonou způsobila, že jsme do ní nastoupili s vozem, kterému jsme dobře nerozuměli, protože je jiný než vozy předchozích sezon. Ale čím více má vůz odjeto, tím přesnější jsou naše simulace a tím lepší jsou naše výkony," řekl Toto Wolff.

Wolff také prozradil, že Hamilton dostal nový motor, protože jeho starý začal vydávat "zvláštní zvuky" a jejich zdroj doteď nebyl identifikován.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes