Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerkovi vyšel risk s nastavením

Leclerkovi vyšel risk s nastavením

Norris není překvapený, ale je zklamaný.

Kvalifikace včera začala na částečně mokré trati, což však Ferrari neodradilo od riskování. Vědělo, že má celkově dobrou rychlost a vůz Charlese Leclerka nastavilo na nízký aerodynamický odpor, kvůli čemu však jezdec přišel také o přítlak a stabilitu v zatáčkách. Avšak i kdyby kvalifikace nedopadla nejlépe, v závodě mohl pomalejší soupeře předjíždět na konci rovinek. Nakonec však získal třetí místo, před sebou bude mít pouze jeden Mercedes a jeden Red Bull, takže vysoká maximálka mu může více posloužit jako vynikající obranná zbraň.

"Jsem přesvědčen, že to byla správná volba, ale dnes nám to komplikovalo život," řekl Monačan. "Samozřejmě Carlosovi děkuji, že mi ve Q2 nabídl aerodynamický stín. Bez toho by to bylo s postupem do Q3 těsné, protože jsem na konci toho kola vjel do hustého provozu. V závodě nemíním riskovat, abych se dostal před některý z vozů přede mnou. Oni nejsou našimi soupeři v šampionátu. Na startu se může přihodit ledacos, ale budu se snažit zbytečně neriskovat."

Soupeřem Ferrari v Poháru konstruktérů je McLaren, který má na třetí příčce o 17,5 bodu více než Ferrari, ale dnes může o nemalou část tohoto náskoku přijít, a to i přesto, že Carlos Sainz bude po výměně pohonné jednotky startovat poslední. Istanbul Park totiž vozu MCL35M vůbec nesedl. Daniel Ricciardo vypadl hned v první části kvalifikace a ani Lando Norris není spokojený se svou rychlostí.

"Myslím, že je to prostě okruhem," řekl britský závodník. "Typy zatáček na tomto okruhu, zatáčky s delším apexem, nám nesedí. Předem jsme s tím počítali, nepřekvapilo nás to, ale člověk tomu nechce věřit, než se to stane realitou."

Turecké zatáčky McLarenu nesvědčí. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Ferrari