Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz poprvé rychlejší Leclerka

Sainz poprvé rychlejší Leclerka

Ricciardo zůstal po vypadnutí v šoku.

S Mercedesem a Red Bullem mimo dosah svedlo včera četné pole bojovníků druhé ligy zápas o třetí startovní řadu. Jako vítěz z něj vyšel Carlos Sainz. Španěl tak ve třetí kvalifikaci za Ferrari poprvé porazil týmového kolegu, Charlese Leclerka. A pořád vidí velký prostor pro zlepšení.

"Obě kola ve Q3 byla dobrá, což beru jako signál, že jsme pokročili s přizpůsobováním mého jezdeckého stylu. To je moc důležité. Nejspíš si nedokážete ani představit, jak nepředvídatelné jsou vozy v posledním sektoru. Určitě mi to přidá na sebejistotě, ale stejně jisté je, že ještě zbývá velký prostor pro zlepšení," řekl Sainz.

Vedle Sainzova Ferrari bude stát nečekaně konkurenceschopné Alpine Estebana Ocona. Úspěch musí být pro Francouze o to sladší, že jeho týmový kolega, Fernando Alonso, zůstal daleko před branami Q3.

"S tím kolem musím být velmi spokojený. Před kvalifikací jsme ještě vylepšili nastavení a vše do sebe pěkně zapadlo. Víme, že závod bude náročný. Našim cílem je dovézt domů body," řekl Ocon.

Na bodový zásah si brousí zuby také George Russell, kterému se včera povedlo obsadit 11. místo. Pro Williams je to nejlepší kvalifikační umístění od roku 2018. K postupu do Q3 přitom chybělo necelých šest setin sekundy. Dave Robson, hlavní závodní inženýr Williamsu, si i povzdechl, že by se to nejspíš podařilo, kdyby se Russell na konci Q2 na hlavní rovince ukryl do aerodynamického stínu za McLarenem Landa Norrise, jak to měl v úmyslu. Jenže Norris si už byl jist postupem a zabočil do boxové uličky. Russell tak bude mít alespoň taktickou výhodu nových středně tvrdých pneumatik proti jezdcům na měkkých použitých před ním.

"Budeme startovat na středních, nemá smysl to tajit. Startuješ za prvními deseti, tak bereš tvrdší pneumatiky. Díky tomu máme šanci. Náš vůz je rychlý na rovinkách, myslím že dokonce nejrychlejší, takže bude možné získat body," řekl Russell.

Ricciarda zdržel provoz ve Q1, Norrise pak ve Q3. Foto: McLaren

Největší zklamání včera zažil Daniel Ricciardo, kterého šokovalo vypadnutí hned v první části kvalifikace, což se už jezdcům McLarenu v posledních letech nestává.

"První kolo jsme jeli na středních pneumatikách a nebylo špatné, ale nebylo ani zcela čisté. Potom jsme přezuli na měkké, ale to kolo bylo špatné, špatné. Hned v první zatáčce jsem narazil na hustý provoz a ke konci kola jsem už neměl správnou teplotu v zadních pneumatikách," řekl Ricciardo.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Ferrari