Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Do sporu ve F1 se vložila i Asociace evropských automobilek

Do sporu ve F1 se vložila i Asociace evropských automobilek

ACEA vyjádřila svou podporu týmům, i podle ní se pravidla musí změnit.

Asociace evropských automobilek (ACEA) se vložila do sporu o pravidla na příští sezónu Mistrovství světa formule 1, který mezi sebou vede Asociace týmů formule 1 (FOTA) a Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Poté, co FIA zveřejnila seznam účastníků formule 1 2010 představitelé ACEA během svého setkání v Bruselu situaci diskutovali a shodli se na tom, že způsob, jakým je formule 1 vedena, se musí změnit.

Ve svém prohlášení ACEA uvádí: "Členové Asociace evropských automobilek diskutovali aktuální situaci ve formuli 1 a shodli se na tom, že současný systém vedení nemůže zůstat.

ACEA dospěla k názoru, že FIA potřebuje modernizovaný a transparentní systém vlády a procesů včetně revize své konstituce, aby bylo zajištěno, že hlasy všech členů, závodníků a motoristů z celého světa budou řádně zohledněny.

Členové ACEA podporují aktivity a cíle Asociace týmů formule 1 stanovit stabilní vládu, jasná a transparentní pravidla, která jsou společná všem účastníkům, aby bylo dosaženo snížení nákladů včetně řádného přidělování zisků týmům F1 za účelem zajistit stabilní atraktivní sport široké celosvětové veřejnosti.

Pokud tyto cíle nebudou naplněny, budou BMW, Ferrari, Mercedes, Renault a Toyota spolu s ostatními týmy nuceny najít jinou cestu, jak praktikovat tento sport způsobem, který poskytuje srozumitelnost, jistotu pravidel a administrace a férové rozdělení zisků zúčastněným týmům."

ACEA byla založena v roce 1991 a reprezentuje 15 evropských značek aut, nákladních vozů či autobusů.

Jejími členy jsou BMW Group, DAF Trucks, Daimler, FIAT Group, Ford of Europe, General Motors Europe, Jaguar Land Rover, MAN Nutzfahrzeuge, Porsche, PSA Peugeot Citroën, Renault, Scania, Toyota Motor Europe, Volkswagen a Volvo.