Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

KERS: Alea iacta est - II. díl

KERS: Alea iacta est - II. díl

Jak funguje systém znovuobnovy kinetické energie?

Text: Dušan Šimek

Rozeberme si nyní podrobněji dynamiku jízdy monopostu tak, abychom byli schopni výpočtově porovnat různé případy použití KERSu a následně se pokusme odpovědět na řadu otázek vás čtenářů našeho serveru, které byly v několika nedávných diskuzích vysloveny. Na obr.4 vidíme zjednodušené rozložení sil působících na monopost, kde značí FH=hnací síla vyvozená motorem, Fa=aerodynamický odpor, Fm=mechanické ztráty (včetně valivého odporu pneu) a D=d’Alembertova (setrvačná) síla, která vyjadřuje podíl hnací síly na zrychlení monopostu (pokud jede monopost konstantní rychlostí, je d‘Alembertova síla nulová- monopost nezrychluje; pokud by naopak monopost zpomaloval, bude síla D záporná).


Obr. 4

 

Rovnováhu sil vyjadřuje rovnice (6):

FH – Fa – Fm – D = 0          (6)
O aerodynamickém odporu víme, že bude růst s kvadrátem rychlosti, pro mechanické ztráty přijmeme zjednodušený předpoklad, že s rychlostí porostou lineárně. Pro součet ztrát bude tudíž platit
FZ = Fa + Fm = konsta * w2 + konstm * w          (7)
Vzhledem k tomu, že při dosažení určité limitní rychlosti (top speed) monopost přestane dále zrychlovat (a celá síla motoru se spotřebuje pouze na překonání odporů- d‘Alembertova síla D=0), přechází rovnice (6) do tvaru
(FH) w.lim = FZ = konsta * (wlim)2 + konstm * (wlim)          (8)
Hnací sílu motoru FH známe detailně, pokud známe data motoru a převodů a před časem jsme pro ni zde odvodili vztah
FH = (30/π) * Pe * (ic / nm) / rk     [N; W, 1/min, m]          (9)
Naopak detailní rozložení ztrát známo není, takže nám nezbývá než odhadnout, jak se budou jednotlivé složky Fa a Fm podílet na konečném odporu, abychom byli schopni stanovit konstanty potřebné pro náš výpočet. Předpokládejme, že mechanické ztráty dosáhnou 15% a aerodynamické ztráty 85% z celkové hnací síly motoru při limitní rychlosti wlim. Nyní již snadno stanovíme konstanty jednotlivých odporových sil tak, že
konsta = (85/100) * (FH)w.lim / (wlim)2          [kg/m; N, m/s]          (10)
konstm = (15/100) * (FH)w.lim / wlim           [kg/s; N, m/s]         (11)
Protože směřujeme k popisu zrychlení monopostu vzhledem k času jízdy, budeme nezbytně potřebovat vyjádřit zrychlení jako funkci parametrů motoru a převodových čísel (se zahrnutím základních jízdních odporů). Potřebná proměnná je obsažena v setrvačné síle D jakožto součin zrychlení a hmotnosti:
D = m * a     [N; kg, m/s2]          (12)
a my dostáváme úpravou rovnice (6) konečný výpočtový vztah pro zrychlení monopostu
m * a = D = FH – FZ = FH – (konsta * w2 + konstm * w)          (13)
a = [FH – (konsta * w2 + konstm * w)] / m          (14a)
Pro případ, že vezmeme v potaz i sílu vyvozenou KERSem, vztah (14a) přejde do lehce zmodifikovaného tvaru (14b):
a = [(FH + FKERS) – (konsta * w2 + konstm * w)] / m          (14b)
Pokud si vzpomeneme na odvození T-w diagramu (informovali jsme zde) tak víme, že hnací síla FH je „převlečený“ točivý moment na kolech monopostu (FH=Tk/poloměr kola) a lze ji tudíž velmi snadno odvodit, známe-li průběh výkonové křivky motoru a převodová čísla. Najednou se, vzhledem k rovnicím (14), dostáváme k velmi zásadnímu závěru, že totiž odečtením ztrát (které popisuje rovnice (7)) od hnací síly (která je měřítkem točivého momentu na kolech) a vydělením hmotností dostáváme závislost zrychlení monopostu na jeho rychlosti, viz obr.5:


Obr. 5

 

Při tvorbě a-w diagramu (obr.5) jsme využili kvůli kontinuitě článků údaje publikované zde (obr.5 a obr.8). Podle tohoto nastavení je maximální teoretická rychlost monopostu (daná omezovačem otáček motoru) wmax=320km/hod; na tuto rychlost se však monopost nikdy nedostane (ledaže by jel z kopce). Nejvyšší dosažitelná rychlost v našem případě bude wlim=300km/hod (top speed) a v ideálním případě odpovídá provoznímu bodu motoru s maximálním výkonem; tuto rychlost použijeme pro výpočet konstant ve vztazích (10) a (11). Všimněte si, že pro w=wlim=300km/hod je velikost ztrát FZ=(FmMAX+FaMAX) právě rovna hnací síle motoru a má velikost 6.7kN (tzn., že při top speedu působí proti síle vyvozené motorem odporová síla, která odpovídá hmotnosti 680kg). Tmavě modrá schodovitá čára znázorňuje hnací sílu od motoru FH (jako podíl točivého momentu na kolech a poloměru kol), šedé s černou čerchované křivky znázorňují jízdní odpory (rostoucí s rychlostí; jejich jednotlivá maxima ukazují kóty FmMAX=konstm*w­­lim a FaMAX=konsta*(w­­lim)2), a světle-modrá schodovitá čára znázorňuje výslednou (setrvačnou) sílu, která monopost urychluje (je kreslena jako rozdíl hnací síly a ztrát) a současně představuje průběh zrychlení monopostu (dle (14)), jehož hodnoty lze odečítat na ose pořadnic pro zrychlení a[m/s2]. V obr.5 máme dále zobrazen průběh síly , kterou vyvine KERS (zelená hyperbolická čára), která vychází z předpokladu plného využití výkonu 60kW a podléhá vztahu

FKERS = PKERS / w     [N; W, m/s]          (15)

Přičtením síly FKERS k výsledné setrvačné síle (FH-FZ) dostáváme červenou schodovitou křivku, která ukazuje nárůst urychlovací síly (potažmo zrychlení) působící na monopost při aktivaci KERSu. Tak můžeme v grafu např. pro rychlost w=200km/hod odečíst velikost hnací síly vyvozené motorem (10kN), velikost jízdních odporů (3.2kN), velikost urychlující setrvačné síly (6.7kN) a nárůst této síly vlivem aktivace KERSu (7.75kN), jakož i hodnotu zrychlení pro neaktivní KERS (11.25 m/sec2) anebo pro aktivní KERS (13.06 m/sec2).

Nyní, na základě znalosti závislosti zrychlení na rychlosti a=f(w), jsme schopni spočítat průběh času jízdy monopostu vzhledem k jeho rychlosti; použijeme k tomu numerickou iteraci a definičních vztahů dle obr.6:

 


Obr. 6

 

Takto jsme získali křivky průběhů času v závislosti na rychlosti, během kterého monopost zrychluje a vynesli jsme je v pravé části grafu na obr.5 čárkovanou křivkou tak, že modrá barva odpovídá vývoji času pro neaktivní KERS a červená křivka ukazuje průběh času jízdy při aktivovaném KERSu. Dospěli jsme tak k zajímavým výsledkům, a sice pro případ odečtu času z rychlosti 130km/hod jsme limitní rychlosti 300km/hod dosáhli za 15.28 sekund při neaktivním KERSu, zatímco s aktivním KERSem o více než 3 sekundy dříve (za 12 sekund).

Jakým způsobem tato okolnost ovlivní jízdní výkon monopostu, jaký přínos lze předpokládat během startovací procedury a další aplikace použití KERSu si přehledně zhodnotíme v závěrečném dílu naší trilogie.