Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Návrat systému KERS je velice pravděpodobný

Návrat systému KERS je velice pravděpodobný

Týmy pracují na jeho znovuaplikaci pro příští sezónu.

Je stále více pravděpodobné, že se v příští sezóně dočkáme návratu Systému rekuperace kinetické energie, KERS. Týmy totiž postupně souhlasí s jeho znovuzavedením a začínají na jeho přípravě pro příští sezónu.

O systému KERS se jednalo na posledním zasedání Asociace týmů Formule 1 a týmy se shodly na tom, že pokud bude systém dostatečně výkonný a zároveň splní cenové cíle, nebude nic bránit jeho návratu v roce 2011.

S myšlenkou návratu KERSu přišly týmy Ferrari a Renault, které připravily návrh týkající se možnosti jeho používání v celém startovním poli. Zatímco velké týmy budou moci vyvíjet svůj vlastní KERS, malé týmy, pro které by byl tento proces příliš nákladný, si systém budou moci koupit buď od jiných stájí, nebo od nezávislé společnosti, jako například Flybrid, která už poskytla svou nabídku.

FOTA nyní pracuje na znění pravidel týkajících se systému KERS. Výkonný ředitel týmu Mercedes, Nick Fry, řekl, že očekává, že systém bude využívat většina týmů startovního pole.

"Zabýváme se aplikací systému KERS," řekl Fry. "Ještě jsme nedospěli k definitivnímu řešení, já jsem ale zastáncem tohoto typu technologie. Nepřekvapilo by mě, kdybych ho v příštím roce viděl ve většině vozů."

Také šéf Ferrari Stefano Domenicali se nechal slyšet, že věří tomu, že návrat systému KERS podpoří většina i ostatních týmů.

"Doufám, že se tak stane, samozřejmě se budeme snažit," řekl Domenicali. "Pracujeme na tomto projektu a cítíme, že je to správné rozhodnutí.

Všichni tvrdě pracujeme na tom, abychom zajistili, že KERS bude spolehlivý a výkonný, protože nemůžeme riskovat to, co tu bylo v loňském roce, tedy něco, co fungovalo dobře, ale ne dost na to, aby stálo za to dávat to do auta. Na tom teď pracujeme."