Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Komise formule 1 schválila navrhované změny pravidel

Komise formule 1 schválila navrhované změny pravidel

Jde mimo jiné o bodovací systém, pneumatiky či difuzory.

Pondělní zasedání Komise formule 1 schválilo změny pravidel odsouhlasené týmy formule 1 a navrhnuté Sportovní pracovní skupinou.

Jde například o pravidlo, které nařizuje týmům účastnícím se závěrečné fáze kvalifikace použít stejnou sadu pneumatik i na startu samotného závodu (psali jsme zde), což zavede nový strategický prvek a mohlo by přinést i více předjíždění při závodech.

Stanovisko Mezinárodní automobilové federace (FIA) říká: "Za účelem vnesení dalšího strategického elementu budou vozy účastnící se závěrečné fáze kvalifikace mít povinnost použít na startu závodu stejnou sadu pneumatik, se kterou dosáhly svého kvalifikačního času."

Komise formule 1 také schválila snížení přiděleného počtu sad suchých pneumatik pro jednotlivé týmy - ze současných 14 na 11 sad pneumatik.

Navíc, aby měly týmy motivaci vůbec vyjet v pátečních jízdách, musejí týmy vrátit jednu sadu pneumatik před startem druhého pátečního tréninku a dvě sady před startem sobotního tréninku.

Schválena byla i změna bodovacího systému, který nyní bude více odměňovat vítěze závodu (psali jsme zde) - rozdíl mezi prvním a druhým bude činit 7 bodů. Bodovat se tedy v roce 2010 bude systémem: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Další schválenou změnou je zákaz dvojitých difuzorů od roku 2011 (psali jsme zde). Ke snížení aerodynamického přítlaku navíc pomůže snížení maximální výšky difuzorů ze současných 175 mm na 125 mm.

Prezident FIA Jean Todt také dal znovu najevo svůj záměr přivést do formule 1 nové "zelené" technologie.

"Komise obdržela silný mandát od prezidenta FIA prozkoumat možnosti uvedení nových environmentálních technologií do formule 1. Tento mandát byl týmy vřele uvítán a budoucí návrhy budou odhaleny," říká stanovisko FIA.

Změny ještě musí projít přes Světovou radu motorsportu, která je zavede do pravidel. Stane se tak během následujících 48 hodin.