Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pozvánka na živé sledování špičkového motorsportu – Grand Turismo

Pozvánka na živé sledování špičkového motorsportu – Grand Turismo

Již tento víkend přivítá brněnský okruh šampionát vozů GT!

Jak jsme Vás již informovali zde bude v pátek 21. května v 9,00 zahájen volným tréninkem vozů GT1 závodní víkend s přehlídkou špičkové techniky během závodů mistrovství světa GT1, mistrovství Evropy GT3, italského Porsche Carrera cupu anebo poháru vozů Lamborghini Super Trofeo.

Nové tváře v GT1

V brněnském závodě rozšíří řady německého týmu Phoenyx Racing Carsport slovenský pilot Štefan Rosina. Student ekonomie z Púchova a zároveň účastník šampionátu Porsche Supecup tímto učiní další krok ve své kariéře. Za volantem žluté Corvette (č.13) třídy GT1 může navázat na svá vystoupení v třídě GT2 s vozem Porsche v letech 2005 a 2006. Jeho kolegou bude Marc Hennerici.

Po třech letech usedne opět za volant vozu Lamborghini další Slovák, Ján Daniš. Gallardo třídy GT3 však vystřídá za výkonnější Murcielago týmu Reiter Engineering působícího v GT1. Spolu s jeho kolegou, Frankem Kechelem, se budou střídat za volantem černého vozu s číslem 25. Přestávku v mistrovství vozů GT vyplňoval Daniš působením v pohárových závodech Ferrari Challenge s modelem F430.

Tým Matech Racing představí novicku v sérii GT1, kdy zraněnou Natachu Gachnang nahradí švýcarská závodnice Rahel Frey. Ta spolu se svou kolegyní, Cyndie Allemann, má za sebou úspěšné vystoupení ve Spa v soutěži vytrvalostních závodů, Le Mans Série, před čtrnácti dny. Zde doplnili na podiu týmové kolegy Grosjeana a Mutsche, které rovněž uvidíme v Brně v GT1. S dalším účastníkem MS GT1, vítězným týmem Marc VDS, se přičinili o triple pro Ford GT. V Brně pojedou s tmavě modrým Fordem GT s číslem 6.

Podobný úkaz patří k poměrně běžným jevům vozů třídy Grand Turismo a bývá vděčným objektem pro fotografy. Na tomto snímku z roku 2008 figuruje Ford GT týmu Matech Racing, tehdy ještě v třídě GT3. V loňském roce absolvoval tento švýcarský tým spolu s Belgičany z Marc VDS Racing Team přípravnou sezonu s vozem upraveným pro třídu GT1. Letos se již oba týmy plně zapojily do bojů o mistrovské body. 

Program víkendu – GT1

V pátek, kdy je na okruh vstup zdarma, se představí aktéři GT1 během volného tréninku (9,00-10,20) a předkvalifikace (14,00-15,20).

K sledování sobotního programu je potřeba již mít vstupenky ( informace zde).Na programu bude nejprve v 11,15 kvalifikace, určující pořadí na startu kvalifikačního závodu. Její konec je předpokládán v 12,15. Hodinu trvající závod odstartuje v 17,30, v němž obdrží body posádky tří nejrychlejších vozů a zároveň se určí pořadí pro hlavní nedělní klání. Pro fanoušky, kterým se nepodaří dostavit na okruh, je závod přenášen přes internet přímo pořadateli zde . 

V neděli se po ranním půlhodinovém zahřívacím tréninku (9,00-9,30) koná mezi 14,15-15,15 hlavní závod (opět s přenosem přes GT1 TV). Zde si rozdělí body deset nejrychlejších posádek.

Program víkendu GT3 a doprovodných šampionátů

Během pátku čekají piloty GT3 dva volné tréninky trvající hodinu. První začíná v 11,10 a druhý v 16,10. Sobotní program v Brně zahájí kvalifikace GT3 probíhající mezi 9,00-9,50. První závod v délce 60ti minut startuje v 14,15. V neděli čeká na závodníky již jen druhý závod, který startuje v 12,15 a opět bude trvat hodinu. Tak jako v případě GT1, i tento šampionát nabízí přímé přenosy závodů zde (pro shlédnutí může být požadován souhlas s ukončením skriptu – problém působí Live Timing, tak jako u samostatného LT u GT1). Případně jejich záznamy pro pozdější shlédnutí.

Program mezi závody GT1 a GT3 obstarají pohárové závody vozů Porsche a Lamborghini. Časy kdy tyto závody můžete sledovat (včetně rozvrhu celého závodního víkendu) můžete stáhnout zde anebo je zobrazen zde .

 

Zázrak!!?? Nikoliv. Ačkoliv Porsche umí vyrobit vozy s ohromujícími výkony a schopnostmi, levitovat zatím neumí. Při pozornějším pohledu na podvozek vozu si lze všimnout válcových vzpěr, jenž drží vůz ve vzduchu. Vzpěry se vysouvají ze spodní části po napojení hadice se stlačeným vzduchem po příjezdu vozu do boxů.

Doplňující informace a souhrn odkazů

Pokud navštívíte okruh i s rodinnými příslušníky je na víkendové dni připraven doprovodný program zde .

 
Okruh –víkend GT: zde
GT1: zde
GT1 TV: zde
GT3: zde 

GT3 TV: zde