Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

GP2 testuje nový monopost pro příští sezóny

GP2 testuje nový monopost pro příští sezóny

Model třetí generace se má ještě více přiblížit Formuli 1. [FOTO]

Vývojový tým GP2 poprvé vyslal na trať svůj nový monopost, který od příští sezóny nahradí stávající model.

Vůz třetí generace nastoupí v přesném termínu. První model byl totiž používán v úvodních třech sezónách série, tedy v letech 2005 až 2007. Od roku 2008 se závodí s modelem druhé generace, jeho vystupování přitom letošní sezónou končí.

GP2 už na novém modelu pracuje delší dobu. Například předsezónní testování Michaela Schumachera, který se po své tříleté pauze vracel do Formule 1 a kvůli zákazu testování využil služeb GP2, bylo také součástí vývoje modelu GP2-11.

S novým vozem navíc přichází nová filozofie GP2. Staré modely už nebudou odsunuty do asijské série, jako vozy první generace, zimní šampionát totiž budou absolvovat také nové vozy.

Týmy, které se do GP2 zapojují, navíc budou muset absolvovat jak hlavní, tak asijskou sérii. To znamená změnu pro týmy Racing Engineering, který jezdil pouze hlavní sérii, a Meritus, který se naopak objevoval pouze v asijské části.

Tento nový model se má navíc ještě více přiblížit Formuli 1, což je zcela patrné z jeho vzhledu, radikálně odlišného od předchozích vozů. Prvky jako široké vícepatrové přední křídlo, úzké a vysoké zadní křídlo, či "žraločí ploutev" na krytu motoru, jsou jen některými z nich.

Důležitou změnou je použití pneumatik Pirelli, které budou mít shodnou specifikaci, jako Formule 1. V rámci bezpečnosti byly také zvýšeny boční ochranné prvky hlavy.

První test se uskutečnil na krátké verzi francouzského okruhu Magny-Cours. Za volantem vozu přitom seděl bývalý účastník GP2 Ben Hanley.

S první generací monopostů se z titulu radovali Nico Rosberg v roce 2005, Lewis Hamilton v roce 2006 a Timo Glock v roce 2007, všichni tři letos závodí ve Formuli 1. Se druhou generací vozů se šampiony stali Giorgio Pantano v roce 2008 a loni Nico Hülkenberg. K letošnímu titulu má zatím nejblíže Venezuelan Pastor Maldonado.