Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Menší týmy jsou proti uvolnění pravidel zákazu testování

Menší týmy jsou proti uvolnění pravidel zákazu testování

Michael: "Současný systém garantuje všem stejné podmínky."

Polovina týmů startovního pole je proti návrhům na uvolnění pravidel ohledně zákazu testování během sezóny formule 1.

Podle německého Auto Motor und Sport opozici tvoří dle očekávání nováčci Lotus, Virgin a HRT, ale také Force India, Sauber a Williams chtějí nechat současná pravidla v platnosti.

"Museli bychom znovuzaložit oddělený testovací tým, což je zbytečně drahé," uvedl Peter Sauber.

Technický ředitel Williamsu Sam Michael dodal: "Současný systém garantuje všem stejné podmínky."

Stejný názor zastává Otmar Szafnauer, šéf operací u Force Indie. F-duct či výfukový systém jsou podle něj dobrou ukázkou toho, jak omezení testování vyrovnává závody ve vývoji současné formule 1.

"Jsme proti změnám současných testovacích pravidel," řekl. "Dříve by testovací týmy zběsile testovaly a během dvou závodů by byly na stejné úrovni jako týmy, které s danou technologií přišly.

Nyní je polovina sezóny za námi a Ferrari ani Red Bull stále nemají F-duct tak dobrý jako McLaren.

Ale náš systém pracuje přinejmenším stejně dobře jako ostatním. To bylo možné jen díky tomu, že zde není skutečně žádná možnost pro testování. Je to o kvalitě inženýrů."

Szafnauer nesouhlasí s argumenty velkých týmů, že došlo pouze k přesunu zdrojů z testovací trati do drahých simulačních technologií, a že nedostatek testování je překážkou pro mladé piloty.

"Simulátory jsou nástrojem, který buď máte, anebo bez něj přežijete," pokračoval Szafnauer. "Každý má aerodynamický tunel, CFD a testovací lavice pro šasi.

Kdokoli chce testovat mladé piloty, může to dělat stejně jako Force India. Red Bull, Ferrari a McLaren by stejně jako my mohly obětovat páteční tréninky, pokud by pro ně bylo tak důležité dát příležitost mladým jezdcům."

Příznivcem návratu nekonečných testovacích dnů není ani šéf Mercedesu Ross Brawn: "Musíme nalézt dobrou rovnováhu. Například bychom ale neměli mít opět extra týmy pro testování."