Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy souhlasí se zachováním počtu předsezónních testů

Týmy souhlasí se zachováním počtu předsezónních testů

I před sezónou 2011 bude vymezeno 15 dní ve čtyřech testech.

Týmy Formule 1 se shodly na tom, že zachovají stejný počet testovacích dní, které proběhnou před příští sezónou, jako letos, což znamená 15 dní rozdělených do čtyř testů.

Jakožto součást úsporných opatření si Asociace týmů Formule 1 (FOTA) před letošní sezónou odsouhlasila toto omezení a na jednání po Velké ceně Belgie se týmy dohodly, že tento limit zůstane zachován také pro příští rok.

Čtyřem testům před sezónou 2011 budou předcházet také dva testy na konci letošního roku, které se uskuteční v Abú Zabí. První bude zaměřen na testování nováčků, ten druhý pak na sžití s novými pneumatikami Pirelli.

Současný předseda FOTA Martin Whitmarsh řekl, že s ohledem na malé týmy je s počtem šesti zimních testů spokojen, rád by ale znovu zavedl několik testů také během sezóny. V této záležitosti ale týmy zatím ke shodě nedošly.

"Osobně bych radši viděl více testování, ale respektuji skutečnost, že jsou tu některé týmy, pro které je to stále bolestné," řekl Whitmarsh.

"Před začátkem sezóny máme naplánováno šest testů, takže teď máme aspoň šest testů v zimě, což je další krok vpřed. Ale co zatím v tuto chvíli nemáme, to je dohoda o testování během sezóny."

Whtimarsh také prozradil, že FOTA jedná o tom, aby se poslední předsezónní test uskutečnil v Bahrajnu, v dějišti první velké ceny roku. Týmy by pak mohly na okruhu rovnou zůstat. Vše ale podle jeho slov nadále závisí na tom, jak by takovou variantu zvládly menší týmy.

"Většina týmů chce jet do Bahrajnu a my teď jen musíme vyřešit pár věcí," řekl. "Poslední test zřejmě proběhne v Bahrajnu, ale ještě to nebylo odsouhlaseno. Musíme zajistit, aby to bylo cenově výhodné pro všechny malé týmy."