Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy dosáhly nové dohody o omezování výdajů

Týmy dosáhly nové dohody o omezování výdajů

Nová smlouva má pokračovat až do roku 2017.

Týmy Formule 1 učinily zásadní pokrok ve snaze o snižování nákladů ve Formuli 1 pro příští roky. V neděli byla v Singapuru podepsána nová dohoda s platností až do roku 2017.

Před Singapurem panovaly obavy, že by k prodloužení dosavadní dohody o snižování nákladů, která vyprší na konci letošního roku, nemuselo dojít - v paddocku totiž panovalo podezření, že některé stáje našly cesty, jak dohodnuté limity obcházet.

Podle zdrojů by týmy v případě, že by se tato podezření nepodařilo vyvrátit, nebyly ochotny přistoupit na novou dohodu a Formule 1 by opět čelila astronomický rozpočtům od největších hráčů v poli.

Po dlouhých jednáních se však v Singapuru podařilo Asociaci týmů Formule 1 (FOTA) překonat obtíže a dosáhnout předběžné dohody na prodloužení smlouvy do roku 2017.

Přesné detaily nové smlouvy sice nejsou známy, má se však za to, že by mělo dojít ke zmírnění agresivního snižování nákladů, jelikož některé týmy cítily, že jsou pro ně škrty v nákladech příliš omezující.

"Rozhodnutí z loňského roku bylo zřejmě přijato v mimořádné souvislosti, kdy výrobci hrozily založením vlastního šampionátu," řekl šéf Renault Eric Boullier. "Bývalá dohoda by mohla být svou přílišnou radikálností pro tento sport dokonce škodlivá. Mým cílem bylo zmírnit tempo a prodloužit dohodu - proč taky ne? Víme, že musíme vstoupit do přechodného období. Každý odvedl dobrou práci a já jsem šťastný, že jsme smlouvu podepsali."

Své potěšení vyjádřil i prezident FOTA Martin Whitmarsh, ten navíc věří, že se novou smlouvou podaří odstranit potenciální skulinky pro obcházení dohodnutých limitů.

"Podepsali jsme předběžnou smlouvu, jejímž zdokonalováním jsme ušli dlouhou cestu, a která bude zavádět další snižování a uzavírat známé skulinky," řekl Whitmarsh. "Je tu rovněž závazek, že pokud někdo ví o skulince nebo se o ní dozví, pak toto nyní oznámí nebo s tím něco učiní.

Myslím, že jde o dobrý krok vpřed ve smyslu udržování výdajů ve Formuli 1 a snaze vytvořit stabilitu, a že jde o zlepšení v tomto přístupu. Dosáhnutí dohody vyžadovalo kompromis od všech týmů Formule 1 a myslím, že ještě před týdnem příliš lidí nepředpokládalo, že bychom toho byli schopni dosáhnout.

Všechna čest týmům F1 za velmi rozumný přístup, spolupráci a ducha, který byl tak důležitý pro uzavření této dohody."