Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy podpoří rozhodnutí FIA a FOM ohledně VC Bahrajnu

Týmy podpoří rozhodnutí FIA a FOM ohledně VC Bahrajnu

Pokud se nepojede, týmy si najdou náhradní lokaci pro testy.

Týmy Formule 1 podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera podpoří rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) a šéfa F1 Bernieho Ecclestona ohledně konání, či případného zrušení, úvodního závodu sezóny 2011 v Bahrajnu.

Velkou cenu Bahrajnu plánovanou na 13. března ohrožuje napjatá situace v arabské zemi - panují obavy, že by protivládní demonstranti mohli tento podnik využít pro získání celosvětové publicity.

Nepříznivá situace v bahrajnském království již způsobila zrušení závodů série GP2 Asia, které se měly konat o tomto víkendu. Otazník visí nad předsezónními testy F1 i samotnou velkou cenou.

Asociace týmů F1 (FOTA) se dnes v Barceloně sešla, aby situaci prodiskutovala. Horner ujišťuje, že rozhodnutí o bahrajnském závodu neleží na bedrech samotných týmů.

"Samozřejmě jde v Bahrajnu o velmi obtížnou situaci, ale máme naprostou důvěru, že Bernie, FOM a FIA učiní správné rozhodnutí," řekl Horner. "Pošlou nás tam pouze tehdy, když to bude bezpečné.

Byla by velká škoda přijít o závod, ale rozhodnutí není na týmech - je to na promotérovi. Bernie a FIA budou mít mnohem více informací než my a budeme věřit v jejich rozhodnutí."

Co však FOTA má v rukou, je osud závěrečné série předsezónních testů, ty by v Bahrajnu měly započít 3. března. Zvažovány jsou různé alternativy, nicméně konečné rozhodnutí bude záviset na tom, zda se VC Bahrajnu pojede, či nikoli. Pokud bude závod zrušen, FOTA si najde náhradní lokaci.

"Jedno souvisí s druhým, je mezi nimi pouze jeden týden," pokračoval Horner. "Nemělo by smysl sem jet a testovat, pokud by se neměl konat závod. Počkáme na reakci FOM a FIA a podle toho učiníme rozhodnutí. Bereme v úvahu několik alternativ, jelikož nevíme, zda můžeme do Bahrajnu jet."

V této souvislosti se mluví například o Barceloně - vedení okruhu potvrdilo, že obdrželo od FOTA dotaz ohledně volné kapacity okruhu v následujících týdnech. Týmy by si tak prodloužily současné testy na okruhu Circuit de Catalunya.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone ještě dnes ráno mluvil ohledně možnosti konání VC Bahrajnu pozitivně, situace v zemi se však během dne podstatně zhoršila. Po potyčkách policie s demonstranty umírali další lidé.

"Měli bychom počkat a uvidíme, jak se to přes víkend vyvine," řekl Ecclestone. "Nevím, co se dnes odpoledne stalo, protože jsem byl na cestách, ale z toho, co mi bylo řečeno, jde o odlišnou situaci než byla ráno."

Dodal: "Zkrátka myslím, že se věci změnily a měli bychom přes víkend počkat a sledovat, jaké konkrétní změny nastaly."

Již dříve se Ecclestone vyjádřil, že rozhodnutí o osudu velké ceny by mělo padnout během příštího týdne.