Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Pohyblivé křídlo by mělo mít v Malajsii větší vliv

Pohyblivé křídlo by mělo mít v Malajsii větší vliv

Jezdci jej v závodě budou moci využívat na celé cílové rovince.

Nové pohyblivé zadní křídlo by mělo být v Malajsii daleko účinnějším pomocníkem než v Melbourne, tvrdí to jezdci na základě stanovení aktivní zóny pro okruh v Sepangu.

Piloti Formule 1 mají od letošní sezóny novou zbraň určenou speciálně pro předjíždění. Pokud jsou v závodě v daném místě okruhu do jedné sekundy za svým soupeřem, mají v následné vymezené oblasti možnost využít pohyblivého prvku svého zadního křídla, díky čemuž sníží přítlak na zadní nápravě a zvýší svou maximální rychlost.

Jenže zatímco po Velké ceně Austrálie se mluvilo o tom, že systém příliš velkým přínosem nebyl, na Sepangu by mělo jít díky charakteristice okruhu o pravý opak.

FIA dnes oficiálně oznámila, že buňa měřící rozestup mezi jezdci je umístěna 207 metrů před závěrečnou zatáčkou, zóna pro použití křídla pak začíná pět metrů za jejím výjezdem a končí před první zatáčkou okruhu.

Mark Webber potvrdil, že v Malajsii čeká od systému DRS (Drag Reduction System) víc: "Párkrát jsem se (v Austrálii) dostal docela blízko za Fernanda (Alonsa) a jen jednou za Lewise, to ve třetím kole. U Fernanda jsem čekal, že on je někým, na koho vyvinu větší tlak.

Ale bylo to charakteristikou zatáčky vedoucí na cílovou rovinku, byla příliš rychlá. A nájezd do první zatáčky, i když jste se dostali blízko, pro toho jezdce bylo snadné manipulovat s vaší stopou a změnit tak vaši trajektorii do zatáčky.

Tady to bude úplně o něčem jiném, pokud budete ve vrcholu patnácté zatáčky v tom rozestupu.

Pokud to nebude fungovat tady, tak už nevím, kde bude. Máte pomalou zatáčku na začátku kola, pomalou zatáčku za brzdným bodem, a také letiště Heathrow mezi nimi, takže by to mělo fungovat."