Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Na Silverstonu byl otevřen nový komplex The Wing

Na Silverstonu byl otevřen nový komplex The Wing

Nová budova pro boxy a paddock výrazně pozvedne zázemí okruhu.

Představitelé Silverstonu, okruhu pro Velkou cenu Velké Británie, v úterý slavnostně otevřeli nový komplex pro boxy a paddock, nazvaný The Wing, který má přispět k zajištění dlouhodobé budoucnosti závodu Formule 1 na této legendární trati.

Nový komplex je tvořen budovou o rozloze 16 500 metrů čtverečních, což je o 30% větší prostor, než jaký nabízí starý areál boxů. Nová budova se nachází mezi zatáčkami Club a Abbey, kam se nyní přesouvá prostor startu a cíle.

Na délku měří "křídlo" 390 metrů, jeho nejvyšší bod, převis střechy ve tvaru břitvy, sahá do výšky 30 metrů. Program stavby, která stále ještě nebyla dokončena, byl naplánován na 54 týdnů, celkově se má na stavbě odpracovat 260 000 hodin.

Nosné konstrukce jsou tvořeny 1 200 tunami oceli. "Křídlo" skýtá 41 garáží, centrum pro novináře, místa pro diváky a zázemí nejen pro ředitelství závodu. Stavba spolykala 27 milionů liber.

Prezident Klubu britských závodníků (BRDC) a šampion Formule 1 z roku 1996 Damon Hill řekl: "Je pro všechny velice důležité, že jsme tohle zvládli. Hrozilo, že by se velká cena odstěhovala někam jinam. Na jiných místech se stavěly paláce, ale my jsme teď udrželi Silverstone ve světovém popředí."

Jiný bývalý mistr světa Formule 1 Nigel Mansell práci BRDC ocenil: "Silverstone je pro mě zdaleka nejlepší okruh na světě. Diváci podporují jakéhokoliv britského jezdce a závodit tady je vážně fantastické.

Co BRDC a jeho představenstvo dokázaly, odvedly fantastickou práci. Gratuluji všem v BRDC."

Martin Brundle, bývalý pilot F1, dodal: "Jsem z toho tolik nadšený. Tohle je výsledek spousty úsilí od BRDC a jeho představenstva. Toto místo vypadá skvěle, tato budova je památkou. Pro motorsport je to střed vesmíru."

Mnohonásobný mistr světa MotoGP Valentino Rossi řekl, že se těší, až si na upraveném okruhu zazávodí, loni totiž kvůli zranění musel Velkou cenu Velké Británie vynechat. Ital v úterý na slavné britské trati odjel několik kol.

"Jsem velice nadšený," řekl Rossi. "Loni jsem byl doma se zraněním, takže jsem sem přijel, abych trať viděl a odjel pár kol. Je to skvělá trať, velice technická a rychlá. Vždycky je skvělé přijet na okruh, na kterém se odehrály velké bitvy."

Šéf týmu Mercedes GP Ross Brawn dodal: "Myslím, že historie Silverstonu se nedá vyrobit, ve Formuli 1 jsou ikonické věci jako Ferrari a Silverstone a ty se nedají vyrobit. Museli jsme to zachovat a že BRDC tohle udělalo, to je ohromný úspěch."