Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

GT1: Nevelký Zlatý přístav v očekávání obratných manévrů

GT1: Nevelký Zlatý přístav v očekávání obratných manévrů

Dvojice ranních sobotních závodů. Letos podruhé v Číně.

Podle původního kalendáře měla být místem devátého podniku MS GT1 poprvé brazilská Curitiba. Z neuvedených důvodů hledali pořadatelé během léta náhradní místo, které bylo oznámeno při tiskové konferenci před závodem 24 hodin ve Spa. Ke schválení nového místa Mezinárodní automobilovou Federací došlo začátkem září.

Byl vybrán čínský okruh, který je součástí Goldenport Motor Parku. Nejedná se však o hrbolatou dráhu umístěnou v Chengdu, kde se konal závod série A1GP. Tento se nachází v severovýchodní části hlavního čínského města Pekingu, na němž se pojede již tento víkend. V rychle se rozrůstající metropoli žije více obyvatel než v České a Slovenské republice dohromady, ale na ploše 7,5krát menší.

V roce 2003 zprovozněný Goldenport nabízí jednu variantu dráhy. Její délka je pouhých 3 300 metrů, šířka dráhy je 12-20 metrů. Na jezdce čeká čtveřice pravotočivých a šest levotočivých zatáček doplněných rychlou šikanou. Povrch dráhy je velmi hladký, na několika místech s velice nízkou přilnavostí. Jezdce tedy nepotěší okolí tratě tvořené buď trávou anebo únikovými zónami pravděpodobně s kačírkem anebo hmotou připomínající zeminu. Profil dráhy se pohybuje v rozmezí 24-34 metrů nad mořem. Díky pozvolným změnám terénu se na okruhu nenachází významnější stoupání anebo klesání.

Podle současné orientační předpovědi počasí by se měla páteční kvalifikace odehrát na suché dráze při teplotě vzduchu okolo 25° C. Na rozdíl od jasné soboty může být polojasno až zataženo, pršet by však nemělo. Oba sobotní závody by se měly konat na suchu při teplotách v rozmezí 20-25° C.

V mapce okruhu je delší dobu uvedeno prodloužení stávající dráhy, které se zatím nepodařilo uskutečnit. Byl by prostor využit naproti boxům, jinde je dráha obklopena řadou prodejců vozů. Až na Chevrolet se paradoxně se jedná o konkurenci značek zastoupených v MS GT1.

Změny sestav.

Francouzský pilot stáje Marc VDS Makowiecki dal již potřetí přednost účasti v závodě vytrvalostního šampionátu LMS, jenž se odehraje na britském okruhu Silverstone. Jeho náhradou se již letos podruhé stane Bertrand Baguette. Belgický závodník vybojoval ve Španělsku s Martinem bronz v kvalifikačním závodě a čtvrté místo v nedělním klání. Tentokráte bude muset prokázat své kvality s 40 kilogramy závaží navíc za minulý úspěšný víkend.

Druhá oznámená změna je v domácím týmu. Brazilce Sergia Jimeneze nahradí Nico Verdonck. Shodou okolností letos jel také na okruhu Navarra. Naskýtá se mu nová šance, jak zapomenout na neúspěšný víkend ve Španělsku s dvojicí nedokončených závodů.

Časový plán přenosů GT1.

Devátý podnik MS GT1 se odehraje v netradičních časech. Kvalifikace proběhne již v pátek ráno. Oba závody se budou konat v sobotu, kvalifikační v časných ranních hodinách. Pro případné účastníky kolizí nastane tlak v podobě lépe hodnoceného závodu, jenž se bude konat pouhé čtyři hodiny po skončení předchozího klání.

Lze využít možného opakování závodů v případě kanálu Sport 5. Pořadatel běžně nabízí možnost shlédnutí závodu po zařazení do archivu. V případě předchozího čínského závodu však trvalo uložení záznamů z Ordosu 3-4 dny.

V níže uvedené tabulce jsou časy přímých přenosů.

 Událost  Den  GT1 TV  Sport 5
Kvalifikace  Pátek  9,30-11,00  9,25-11,00
Kvalifikační závod  Sobota  4,30-6,00  4,30-5,55
Hlavní závod  Sobota  9,30-11,00  9,00-11,05

Užitečné odkazy.

GT1 TV Zde

Tento odkaz nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy kvalifikací, kvalifikačních a hlavních závodů (volba Live GT, pokud je čas přenosu). Archiv (volba GT1´s most recent videos) nabízí kromě rozhovorů záznam letošních závodů. V záznamu se lze rychleji přesunovat posuvníkem na spodní liště (např. přes upoutávky šampionátu před každým závodem). Před přenosem mohou být nyní zobrazeny reklamy, během přenosu nejsou vysílány. Závodem diváky provází motoristický novinář Ben Edwards, David Croft anebo Jack Nichols a bývalí závodníci John Watson anebo Johnny Herbert. V boxech během závodu zpovídá závodníky a zaměstnance týmů reportérka Hailey Coxon.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3, Blancpain Endurance Series a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

Daily Motion – oficiální stránka MS GT1 Zde

Nový partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z loňského roku včetně záznamu některých závodů. Jsou zde uloženy také záznamy letošních závodů.