Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Technické problémy znemožnily Engemu bojovat v popředí

Technické problémy znemožnily Engemu bojovat v popředí

Tomášův vůz trápila stávkující elektronika.

Osmý podnik FIA GT1 World Championship hostil o prvním zářijovém víkendu čínský Ordos. Tomáš Enge a Alex Müller nevybojovali ani jediný bod, když jej od pátečních tréninků provázely technické problémy na jejich voze Aston Martin DBR9.

V prvním volném tréninku nezačala posádka ve složení Tomáš Enge, Alex Müller nejrychleji. Ve druhém však zvítězila a zdálo se, že na česko-německé duo týmu Young Driver AMR čeká slibný víkend. „Asi není nikdo, komu by se líbil tento okruh. Je tu pět míst, na kterých jedeme na první rychlostní stupeň. Je to opravdu velmi pomalá a technická trať, která našim vozům nesedí,“ řekl liberecký závodník po pátečním programu.

V sobotu přišla na řadu kvalifikace, ve které se začaly projevovat technické problémy vozu Aston Martin DBR9 převlečeného do modro-oranžových barev společnosti Gulf. Tomáš Enge ve třetí části vybojoval šesté místo. „Myslím, že jsme v kvalifikaci s Alexem předvedli excelentní výkon. Skončili jsme šestí, i když náš motor pracoval na jedenáct válců,“ řekl Enge po kvalifikaci.

Do kvalifikačního závodu startoval vůz se startovním číslem sedm z boxové uličky, protože mechanici nestihli včas vyměnit motor. „Byl to asi nejdůležitější moment celého víkendu. I když nám nefungoval zcela optimálně motor, nezajížděli jsme s Alexem špatné časy. Ze zadních pozic nám ale vůz nedovolil útočit. Navíc na tak technickém okruhu to bylo téměř nemožné,“ uvedl Tomáš Enge, který s Alexem Müllerem projel cílem jako sedmnáctý s šestikolovou ztrátou.

Start do závodu z předposledního místa, nefunkční pneumatická pistole při povinné zastávce a opět nefungující motor. To byly zásadní příčiny česko-německého neúspěchu v hlavním závodě. Enge s Müllerem skončili čtrnáctí a z Ordosu si neodvezli ani jediný mistrovský bod. „Myslím, že neděle podtrhla náš víkend plný problému,“ uvedl po závodě zklamaný Enge.

„Již v pátek se z vozu začaly ozývat divné zvuky. Nejdříve bylo dunění slabé, pak se začalo zesilovat. V pátek celé auto mechanici prohlédli, ale na nic nepřišli. Po kvalifikaci bylo dunění tak silné, že jsme se rozhodli vyměnit motor, protože nefungoval dvanáctý válec. V kvalifikačním závodě však po dvou kolech odešel jedenáctý válec. Bylo jasné, že se nejedená o mechanickou závadu, ale o elektronickou. Do warm-upu jsme vyměnili mapu motoru, ale v neděli ráno nešel šestý válec. Do hlavního závodu jsme vyměnili elektronický svazek a motor opět nešel. Zatím nevíme co se přesně děje, ale máme týden na to, abychom to zjistili,“ popsal technické problémy svého vozu český závodník.

Dalším podnikem FIA GT1 World Championship je závod na okruhu Goldenport Park již následující víkend v hlavním čínském městě Pekingu. Na Tomáše Engeho čeká v pondělí přesun do Pekingu, v úterý navštíví Zakázané město a ve středu Čínskou zeď. Od čtvrtka se budou všichni jezdci plně koncentrovat na předposlední podnik šampionátu.

Výsledky kvalifikačního závodu naleznete ZDE
Výsledky hlavního závodu
naleznete ZDE

Průběžné pořadí šampionátu naleznete ZDE

Skupinové foto účastníku mistrovství světa GT1

 

Engeho vystoupení v Číně v MS GT1

 

Engeho vystoupení v Číně v MS GT1

 

Engeho vystoupení v Číně v MS GT1

 

Engeho vystoupení v Číně v MS GT1

KALENDÁŘ FIA GT1 WORLD CHAMPIONSHIP 2011:

 25-26/03  Yas Marina  Abu Dhabi
 09-10/04  Zolder  Belgie
 07-08/05  Algarve  Portugalsko
 14-15/05  Sachsenring  Německo
 04-05/06  Silverstone   Velká Británie
 02-03/07  Navarra  Španělsko
 16-17/07  Paul Ricard  Francie
 03-04/09  Ordos  Čína
 09-10/09  Peking   Čína
 05-06/11  San Luis  Argentina

 
UŽITEČNÉ ODKAZY:

Oficiální stránky týmu Young Driver AMR 
Agentura BPA sport marketing  www.bpa.cz
Oficiální stránky Tomáše Engeho  www.tomas-enge.cz
Oficiální stránky Alexe Müllera  www.alex-mueller.net
Oficiální stránky Darrena Turnera  www.darrenturner.net
Oficiální stránky Stefana Mückeho  www.stefan-muecke.de
Oficiální stránky týmu Fischer Racing
Oficiální stránky šampionátu FIA GT1