Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus podal protest proti zadnímu křídlu Mercedesu

Lotus podal protest proti zadnímu křídlu Mercedesu

Tým je přesvědčen, že řešení jeho rivala odporuje pravidlům.

Lotus podal oficiální protest proti řešení zadního křídla Mercedesu, které podle jeho názoru odporuje technickým regulím.

Ačkoliv Mezinárodní automobilová federace o víkendech závodů v Austrálii a Malajsii oznámila, že křídlo Mercedesu považuje za legální, Lotus se však jako první rozhodl oficiálně protestovat.

Zadní křídlo Mercedesu skýtá skryté otvory, které jsou odhaleny v momentě, kdy jezdec využívá systému DRS a vrchní díl zadního křídla je otevřený. Otvory poté vedou vzduch zpátky na přední křídlo, kde pomáhají snižovat aerodynamický přítlak a zvyšovat tak maximální rychlost.

Takové řešení však podle Lotusu odporuje Článku 3.15 Technických regulí Formule 1, který říká: "S výjimkou částí nezbytných pro úpravy popsané Článkem 3.18 (systém DRS - pozn. redakce) je jakýkoliv systém, zařízení nebo procedura využívající pohyb jezdce jako způsob úpravy aerodynamických vlastností vozu zakázán."

Setkání představitelů Lotusu a Mercedesu probíhá v Šanghaji dnes odpoledne. Lotus již přitom složil 2000 eur jakožto výlohy na podání protestu.