Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ross Brawn hovoří o strategii Ferrari

Ross Brawn hovoří o strategii Ferrari

RB: "Konečné rozhodnutí je na mně."

Technický ředitel týmu Ferrari Ross Brawn nás prakticky každý závod přesvědčuje o tom, jak důležitá je správná volba strategie. Závody se totiž již dávno nevyhrávají pouze díky skvělým výkonům jezdců. Angličan během GP Maďarska v rozhovoru pro server GP2004 vysvětlil metody používané stratégy týmu pod vedením Lucy Baldisseriho…
 
Zdá se, že Ferrari dokáže zvolit téměř vždy dobrou strategii. Jak si tento úspěch vysvětlujete?
 
RB: Myslím si, že naši lidé rozumí dokonale motoristickému sportu a dokáží se velmi dobře rozhodovat. Poslední tři roky řídí tým odpovědný za strategii Luca Baldisserri. Jeho skupina připravuje a navrhuje strategii pro každý závod. Luca byl v minulosti Michaelovým závodním inženýrem. Matematika a chápání nejrůznějších aspektů závodění nejsou pro Lucu rozhodně neznámými pojmy.
 
Spočívá tajemství v tom, že strategie nebývá předem pevně určená a zůstává naopak flexibilní?
 
RB: Ano. Teoreticky můžete provést milión výpočtů a spočítat skvělou strategii. Nicméně je však vhodné tyto výpočty korigovat, pokud si to průběh závodu vyžádá. Jedná se o trať, kde vyjíždí často zpomalovací vůz? Jedná se o trať, kde se lehce předjíždí? Na každý závod přijíždíme s velkým množství strategií, ze kterých si vybereme ty, o kterých si myslíme, že budou nejvhodnější.
 
Ve kterém okamžiku se rozhodujete?
 
RB: Luca Baldisserri má díky předchozí zkušenosti závodního inženýra na starosti počáteční analýzu. Vše začíná již v továrně. Před každým závodem se koná schůzka na téma závodní strategie. Během samotného víkendu dochází na základě výsledků každého tréninku ke zpřesňování výsledné strategie.
 
Co se děje během závodu?
 
RB: Konečné rozhodnutí je na mně. I když jsou moje rozhodnutí správná jen mezi 70 až 80% , přesto mám poměrně daleko k nespokojenosti. Pokud se však mýlím, pak mi to někdo musí říci. Například v Silverstone jsem byl velmi spokojený se strategií pro Michaela, ale již ne s tou, kterou jsem naordinoval Rubensovi. Jedna fungovala, ta druhá nikoliv.
 
Existuje něco jako smůla...?
 
RB: Ne. Nikdy. Jsem to já kdo rozhoduje. Náhoda je něco čemu napomáháte. Michael je skvělý jezdec a dokáže ze všeho vytěžit maximum.
 
Mohl by být jiný pilot tak dobrý jako Michael?
 
RB: Michael je výjimečný. Má neskutečný talent zajíždět rychlé časy ve chvíli, kdy je to nejdůležitější. Dělá to tak často, že to nemůže být dílem náhody...