Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vypadá takhle nový Mercedes?

Vypadá takhle nový Mercedes?

Brawn je rád, že staré vozy patří minulosti.

Mercedes na svých sociálních médiích nabídl něco, co by mohlo být jeho vozem pro sezonu 2022. Obrázek doprovází pouze text: „Nový rok. Nový Me-rcedes.“ (New Me = nové já) Ale jelikož týmy si i nejmenší tajemství rady hlídají až do prvního dne testů, a v některých případech i déle, nový Mercedes F1 W13 pravděpodobně přesně takto vypadat nebude.

Jsou tohle tvary nového vozu Mercedesu? Foto: Mercedes

Formule 1 se rozloučila s jednou generací vozů a v technických pravidlech došlo k revoluci. Přestože minulá sezona byla vzrušující jako málokterá, výkonný sportovní ředitel F1 je rád, že už dostane prostor nová generace, na které pracoval prakticky od nástupu do funkce v roce 2017.

Je možné, že tyto vozy si budeme pamatovat jako nejrychlejší v celé historii F1. Z tohoto úhlu pohledu by se dalo mluvit o ultimátních vozech. Ale byly to nejlepší závodní vozy? Nebyly,“ je si jistý Ross Brawn. „Tyto vozy byly nesmírně přecitlivělé, když měly jezdit jeden za druhým. Také byly nesmírně citlivé na obrubníky, protože když se něco stalo, úlomky předního křídla se rozlétly po trati a pak už dost dobře nefungovaly.

Takže to byly mimořádné vozy a mimořádně složité. A to byla nevýhoda. Když jedna věc odpadne, celý vůz přestane aerodynamicky fungovat. Snažili jsme se, aby nové vozy byly robustnější, prostší a méně přecitlivělé. Týmy se nepochybně pokusí koncept zkomplikovat, ale my je budeme tlačit zpět.

Zdroj: F1TV, Mercedes, úvodní foto: Mercedes