Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren ve Wokingu představil letošní MP4-28

McLaren ve Wokingu představil letošní MP4-28

Britská značka chce ve svém jubilejním roce ukončit čekání na triumf.

McLaren dnes ve své továrně ve Wokingu prezentoval svůj monopost pro letošní sezónu. Model, který nese označení MP4-28, odhalili závodní jezdci týmu Jenson Button a Sergio Pérez.

Jelikož letošní rok představuje jubileum 50 let od založení značky, bylo oficiální představení zahájeno ukázkou ikonických vozů z historie McLarenu, které v rukou testovacích pilotů týmu před zraky přihlížejících vjížděly do továrny.

Jako první se prezentoval model M8D, při jehož testování v červnu roku 1970 tragicky zahynul zakladatel značky Bruce McLaren.

Následovaly dva mistrovské monoposty Formule 1. M23, s nímž si pro titul šampiona dojeli Emerson Fittipaldi v roce 1974 a James Hunt o dva roky později, a legendární MP4/4, se kterým Ayrton Senna a Alain Prost opanovali sezónu 1988, když z celkových šestnácti závodů nevyhráli pouze jediný.

Krátkou pomlkou mezi vozy F1 byl ikonický McLaren F1, jenž i přesto, že od jeho premiéry uběhlo již více než 20 let, je stále nejrychlejším vozem s atmosférickým motorem na světě.

Předehru před představením letošního monopostu pak zakončily mistrovské vozy MP4/13 a MP4-23, se kterými se z celkového vítězství v šampionátu radovali Mika Häkkinen v roce 1998, respektive Lewis Hamilton v sezóně 2008.

Rok 1998 byl přitom posledním, ve kterém McLaren vybojoval titul v Poháru konstruktérů, což představuje již čtrnáctileté čekání na triumf, nejdelší v historii týmu.

Negativním předpokladem pro letošní ročník je odchod Lewise Hamiltona k Mercedesu. O ukončení dlouhé šňůry se však pokusí jezdecké duo Sergio Pérez a Jenson Button. Ti na prezentaci dorazili ve sportovních vozech McLarenu ze současné doby, konkrétně MP4-12C Spider a prototypu nového P1.

Jenson Button po odhalení letošního MP4-28 řekl: "Má naprosto stejné barevné provedení a já myslím, že vypadá podobně, jako ten loňský, ale pod kůží se od toho loňského zcela odlišuje. Víme, že od roku 2012 se pravidla příliš nezměnila, ale je to dost na to, aby se díky tomu dalo něco vymyslet."