Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes se snaží znovu otevřít případ Ferrari

Mercedes se snaží znovu otevřít případ Ferrari

"Pokud jsme pravidla porušili my, pak oni také."

Mercedes tvrdí, že pokud bude uznán vinným z porušení Sportovních pravidel Formule 1 svým testováním pro Pirelli ve španělské Barceloně, pak musí být za svůj test pro italského výrobce pneumatik potrestáno také Ferrari.

Krátce poté, co během víkendu Velké ceny Monaka vyšlo najevo, že Mercedes po Velké ceně Španělska testoval pro Pirelli, se FIA začala zabývat také případem Ferrari, které rovněž absolvovalo testy pneumatik. Ferrari však narozdíl od Mercedesu použilo dva roky staré auto a viny bylo velice brzy zproštěno.

Článek 22, který testování mimo vymezený rámec zakazuje, však neříká přesně, po jaké době může být vůz k testování použit. V jeho znění totiž stojí, že použitý vůz nesmí "významně odpovídat současným Technickým regulím stejně jako těm z předchozího a následujícího ročníku".

Právní zástupce Mercedesu před tribunálem prohlásil: "Naše pozice je taková, že pokud jsme si špatně vyložili, co Článek 22 znamená a my jsme tím pádem nepovoleně testovali, čili jsme v rozporu s pravidly, pak to znamená, že v rozporu s pravidly bylo také Ferrari.

Oni se svým vozem testovali a my tvrdíme, že jejich auto význameně odpovídalo pravidlům... To bych chtěl zdůraznit. Nejde o to, že pokud Ferrari jede s vozem z roku 2011, pak toto auto z roku 2011 neodpovídá významně buď pravidlům z roku 2012, nebo 2013.

Mezi vozy z let 2011 a 2013 byl rozdíl jen půl sekundy, což dokazuje, že změny mezi lety 2011 a 2013 jsou minimální, co se výkonnosti týče."

Mercedes také odhalil, že Ferrari pro Pirelli testovalo i v roce 2012, kdy před Velkou cenou Španělska testoval Felipe Massa, který tehdy údajně najel dokonce víc než 1000 kilometrů.

Harris také dodal, že pokud Ferrari nestálo se svým letošním testem v rozporu s Článkem 151C Mezinárodního sportovního kodexu (nikdo ze zúčastněných nesmí svým jednáním odporovat zájmům nebo poškozovat dobré jméno Formule 1 - pozn. redakce), pak nemůže být potrestán ani Mercedes za použití letošního monopostu.

"Podotýkáme, že stejný nedostatek transparentnosti směrem k nám je stejný jako nedostatek transparentnosti vzhledem k oběma testům Ferrari," řekl Harris.

Ten navíc také dodal, že Ferrari za svůj test zaplatilo samo a testovalo podle svých zájmů, čili šlo o test uskutečněný Ferrari. Italská stáj navíc později hovořila s Pirelli o nasbíraných datech.