Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Předposlední možnost probojovat se do Chase For the cup

Předposlední možnost probojovat se do Chase For the cup

Série Sprint Cup bude běsnit v Georgii

Atlanta Motor Speedway (AMS) leží poblíž města Hampton a celých pět a dvacet kilometrů jižně od města Atlanta ve státě Georgia. Celý cirkus jménem NASCAR se tak přesune na jih USA.

Výstavba oválu byla započata v roce 1958, roku 1960 bylo dostavěno a oficiálně otevřeno. Náklady na výstavbu se vyšplhaly na sumu 1,8 milionu amerických dolarů. Nicméně se na Atlanta International Raceway, klasickém 1,5 mílovém oválu, mohl odjet i první závod pod záštitou NASCAR. Bylo tomu tak 31. Července 1960. Závod z Pole Position vyhrál Fireball Roberts.


 
Atlanta roku 1978.

Svůj název AIR si ovál hrdě nesl až do roku 1990, kdy byl přejmenován na Atlanta Motor Speedway.

Velké změny přišly v roce 1997, to se totiž trať dočkala téměř kompletní přestavby. Vše kvůli “normalizaci“ s jinými tratěmi, které byly v závodním kalendáři. Trať po přestavbě měla zcela vyhovovat podmínkám NASCAR a udržet se tak v závodním kalendáři i v budoucnu. Hlavní přestavby se konaly na přední a zadní rovince, díky nimž se z klasického oválu stal Quad-ovál a hlavně se díky tomu AMS stala jedním z nejrychlejších okruhů. Klopení v zatáčkách totiž dnes dosahuje 24° a na rovinkách 5°, trať se navíc prodloužila ze 1,5 míle na 1,54 míle. Toho roku byla navíc majitelem, společností Speedway Motorsports Inc., přidána i ohromná tribuna nesoucí název Champions grandstand přímo nad cílovou rovinku. Další tribuny byly přidány roku 2006 a tak dnes AMS pojme více jak 125 000 fanoušků.


 

Trať je samozřejmě svým vzhledem velmi podobná trati v Texasu a jak již bylo řečeno, je velmi rychlá. Bez problémů zde jezdci dosáhnou rychlosti přes 320 km/h. Dodnes ale NASCAR na AMS nevyžaduje restriktory neboli omezovače rychlosti. Atlanta tak alespoň nemusí hledat nový slogan a drží se toho současného: Real Racing. Real Fast.

Jak je tomu i u jiných tratí, tak i na AMS pravidelně závodí i vozy Nationwide Series a k vidění zde byly i závody Camping World Truck Series, IROC nebo IRL IndyCar Series. Navíc se zde pravidelně konají závody dragsterů. Co už ale není tak typické, je, že AMS je taková malá Movie Star. Celkem už, ještě za starých časů, ukazovala svou krásu ve třech filmech. Jedním z nich byl například Smokey and the Bandit II z roku 1980 nebo Ace Stroker z roku 1983.

Celkové statistiky v počtu vítězství vede Dale Earnhardt, který má devět vítězství. Pokud se podíváme na současné jezdce, tak si ve výsledcích na AMS nejlépe stojí Jimmie Johnson, hned za ním Jeff Gordon a na pomyslném třetím místě se umístil letošní smolař Tony Stewart. Tato statistika zahrnuje výhry, dojezdy v TOP5, TOP10 i Pole Positions.

V počtu na samotná vítězství vede statistiku Bobby Labonte, který má celkem šest vítězství, přitom první z roku 1996. V následujících letech přitom vždy alespoň jednou vyhrál (roky 1997, 1998 a 1999). S pěti výhrami si druhé místo drží Jeff Gordon – jeden z největších favoritů, ten si pro první vítězství dojel už roku 1995 a to zatím poslední bylo roku 2011. Letos by se mu vítězství rozhodně hodilo, protože zatím stojí mimo postupovou desítku do Chase For The Cup. Shodně po třech vítězstvích mají Kurt Busch (naposledy vyhrál roku 2010), Tony Stewart, Carl Edwards a Jimmie Johnson. Dvě výhry má Kasey Kahne a Mark Martin. Mark Martin se opět tento závod objeví ve voze #14. Jednou na AMS dokázali vyhrát Dale Earnhardt Jr., Kevin Harvick, Kyle Busch a Denny Hamlin, kterému se tak poštěstilo minulý rok. Celkem už zde vyhrálo 43 různých jezdců.

Nejvíce se zde daří Chevroletu, ten zde nasbíral už třicet sedm vítězství, Ford potom dvacet devět a pouze dvě vítězství (také díky poslednímu vítězství Dennyho Hamlina) má Toyota.

Už sto šestý závod na AMS pod NASCAR sérií Sprint Cup nese název AdvoCare 500. V roce 1960 se zde jelo hned třikrát, poté až do roku 2010 se Sprint Cup na AMS vracel dvakrát do roka a letos to bude již po třetí, co se na Atlantu podíváme pouze jednou.

Odkrouženo bude tři sta dvacet pět kol, tedy pět set a půl míle.

Goodyear navíc pro tento závodní víkend představí nové pneumatiky. Testy proběhly už 6. srpna a tak se na nových Goodyearech se “zone tread“ technologií prožene jak série Sprint Cup, tak i Nationwide. A o co jde? Tyto pneumatiky (jak asi každý čeká) budou mnohem lépe přilnavé, budou se méně opotřebovávat a navíc dokážou vyrovnávat teplo, které vzniká při kontaktu s tratí. Alchymie, zázrak, černá magie nebo prostě šikovní kluci od Goodyearu? Uvidíme.

Ještě si připomeňme, jak vypadá postupová dvanáctka před závodem. S jistotou se do Chase For The Cup probojuje Jimmie Johnson, Clint Bowyer, Carl Edwards, Kevin Harvick a Kyle Busch. Právě Ti totiž obsazují první pětku. Druhá pětka už si svým postupem tak moc jistý být nemůže. Matt Kenseth je momentálně šestý a ztrácí na prvního Johnsona osmdesát pět bodů. O něco hůře je na tom Dale Earnhardt Jr. na sedmé pozici, ten už totiž ztrácí přes sto bodů. Osmá, devátá a desátá pozice patří Kasey Kahnovi, Gregu Bifflovi a Joey Loganovi. Tento trojlístek se musí hodně snažit, aby se do Chase probojoval. Kahne je na tom ale o něco lépe protože oproti Bifflovi a Loganovi má letos už dvě výhry. Biffle a Logano zatím po jedné. Divoké karty si vysluhují Martin Truex Jr. (čtrnáctý) a Ryan Newman (patnáctý). Oba mají po jednom vítězství.

Celkové pořadí v šampionátu naleznete ZDE.

Závod AdvoCare 500 se pojeden v noci z neděle 1. 9. 2013 na pondělí 2. 9. 2013. Start v přepočtu na naše v cca 02.00.

Loňské závodění v plné kráse: