Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Od příští sezóny 'velké zvíře'

Od příští sezóny 'velké zvíře'

Rozhovor s Markem Webberem.

Marku, už vám zbývá jen pár závodů s Jaguarem. Zůstaly nějaké naděje pro tento rok?
No, nebude to snadné, ale budeme pracovat jak nejlépe umíme. Nemůžeme být ale lepší než jsme teď. Když se nám podaří být hned za ´velkýma zvířatama´, bylo by to skvělé. Ale nepředpokládám neočekávaný výlet na podium.
 
Příští sezónu budete ´velkým zvířetem´ vy…
To jo, těším se na to. Je to velká výzva. Je to přeci úplně něco jiného jezdit pro tým jako je Williams, ale nezapomeňte, že jsem ve Formuli 1 v takové pozici ještě nebyl a je toho mnohem víc, čeho můžu dosáhnout.
 
Je těžké opustit Jaguar, tým, který vám dal šanci udělat krok vpřed po vašem angažmá u Minardi?
Ano, zkusili jsme dohromady mnoho těžkého, ale nastal čas ke změně. Musíte jít tam, kam vás táhne vaše srdce a kde vidíte šanci. To je to důležité.
 
Opouštíte tým, ale stále ještě pro Jaguar testujete. Je to jiné, než když jste testoval začátkem sezóny, jako třeba že vás tým něco nenechá vyzkoušet?
Myslím, že testuju všechno.
 
Ohlédnete-li se za svými partnery v F1, vždycky jste byl tím lepším.
Christian (Klien) je hodně rychlý, je stále lepší a lepší. A Antoniu Pizzoniovi se vloni nedařilo. Víme, že umí být rychlý, ale nebyl. To není moje starost. Soustředím se jen na sebe.
 
A pak přišel Justin Wilson.
To se moc nepovedlo, abych řekl pravdu. Nebyl to zrovna nejlepší nápad, nahradit Antonia v půli sezóny.
 
Poradil se v té situaci s vámi tým, ptají se vás, co byste chtěl vy?
Ne tak docela. Ptají se mě co si o tom myslím a ujišťují, že sice musím spolupracovat s partnerem, ale mou prací je řídit vůz. Můj názor jejich pohled na věc nezmění.
 
Jste připraven pro boj s Jensonem Buttonem?
Jasně, proč ne, je to jen další z partnerů. Je pro mě skvělým partnerem. Mám rád vedle sebe rychlé jezdce. O tom je Formule 1. Nechtěl bych jezdit v F1, kdybych tu nesoupeřil s těmi nejlepšími.
 
Tak jste si jistí, že bude Button jezdit pro Williams?
Ne. A jde to absolutně mimo mě. Co mě však trápí je, že na tom Williams plýtvá energií. Měli by jí šetřit a koncentrovat se na to, jak zrychlit vůz. To je hlavní věc.
 
Bude Williams příští rok rychlejší?
Měl by být lepší než letos. Williams tuto sezónu není na takové úrovni. Mají tam pár vážně nadaných lidí a potřebují je dát dohromady. Porazit Ferrari není práce na jeden den, nikdo se jim ani nepřibližuje. Je to jiná liga.
 
Takže Schumacher je člověk za tohle všechno zodpovědný?
Bez pochyby, on je pro tým hodně důležitý. Přišel do Ferrari když jejich výsledky byly mizerné a podívejte se na výsledky dnes. Michael přinesl do stáje motivaci.
 
Je F1 v Austrálii populární?
Pro nějaké lidi ano. U nás se koná tolik sportovních akcí, že F1 opravdu není tím nejsledovanějším. Lidé rádi sledují závod v Melbourne, který je možná tím nejlepším závodem v sezóně. Co se ale týče zbytku sezóny, časový posun s Evropou moc prospěšný není.
 
Vaším do nynějška nejlepším výsledkem je stále páté místo v Albert Parku s Minardi…
Pravda, to bylo dobré. Samozřejmě mě to velmi těší, nemělo se to stát, ale stalo se. Snadno jsem mohl být poslední se ztrátou pěti kol.
 
Jako jezdec už máte spoustu zkušeností, zvlášť když se podíváme na vaši minulost. F3, F3000, testování F1, nevelké Minardi, krok vpřed s Jaguarem a nyní top tým. Je to ten nejlepší způsob, jak si v motosportu vybudovat kariéru?
Než jsem přišel do F1, jezdil jsem v sedmi nebo osmi různých kategoriích. Spousta lidí do toho skočila po hlavě a jezdili ještě rychleji když přišli. Pro někoho to je dobré, pro Kimiho a Jensona, ale pro mě to bylo nejlepší tak jak to bylo. Je fajn mít pár zkušeností. Když něco moc nejde, víte, že to má nějaký důvod. Učíte se z povedených víkendů a to se vám pak hodí, když se nedaří. Jestli ale budu mít syna a on se mě zeptá jaká je nejlepší cesta do F1, odpovím mu, že nejlepší je být čestný. Je spousta různých cest.