Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

V posledním závodě se bude bojovat o dvojnásobné body

V posledním závodě se bude bojovat o dvojnásobné body

Strategická skupina F1 schválila změny pravidel.

Bitva o mistrovský titul může od příštího roku nabrat zcela nový rozměr, v poslední velké ceně sezóny budou totiž jezdci bojovat o dvojnásobný příděl bodů.

Strategická skupina F1 se dnes na zasedání v Paříži dohodla s Komisí Formule 1 na některých důležitých změnách pravidel, zdvojnásobení bodového zisku pro finále ročníku je jedním z nich.

Návrh vstupuje v platnost automaticky, Světová rada motorsportu totiž minulý týden udělila Strategické skupině i Komisi F1 mandát pro změnu pravidel ještě na tomto zasedání.

Bez něj by o platnosti nových pravidel musel rozhodnout souhlas všech týmů Formule 1, jelikož Světová rada motorsportu minulý týden oficiálně uzavřela pravidla na příští rok, jednání však bylo postupně odloženo až na dnešek.

Cílem pravidla o dvojnásobku bodů je udržet napětí v šampionátu pokud možno až do poslední velké ceny roku. Znamená to, že nyní vítěz poslední velké ceny dostane hned 50 bodů, druhý v cíli pak 36 bodů atd.

Jen pro zajímavost, bývalo-li by takové pravidlo platilo v letech 2012 a 2008, měly by oba ročníky jiného vítěze. Fernando Alonso by loni díky druhému místu udržel za zády Sebastiana Vettela, Lewis Hamilton by zase prohrál svůj souboj s tehdejším vítězem domácí Velké ceny Brazílie Felipem Massou.