Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Reutemann slaví první vítězství ve formuli 1

Reutemann slaví první vítězství ve formuli 1

Motorsport před 40 lety - 12. díl

Argentinec Carlos Reutemann na Brabhamu-Ford BT44 se prosadil při třetím podniku mistrovství světa F1. V Kyalami vyhrál svou první Grand Prix.

- Již v minulých třech závodech F1 sezony 1974 směl Carlos Reutemann vyzkoušet, jak chutná vedení v závodě, ani jednou však tuto pozici neudržel až do cíle. V jihoafrickém Kyalami se mu v sobotu 30. března konečně podařilo tuto smolnou sérii přetrhnout.

I když po Revsonově smrtelné nehodě nenastoupil tým Shadow, snažilo se od čtvrtečního tréninku 27 jezdců o dobré časy. Za tento zdravý počet účastníků vděčil pořadatel hostujícím domácím týmům Aldo Scribante, Gunston a Blignaut, za které nastoupili jezdci, kteří jinak absolvovali jen domácí šampionát F1. Moudře rozhodl, že všech 27 trénujících připustí ke startu. O pole-position ovšem Charlton, Ian Scheckter, Driver a Keizan nejeli. Tu si zajistil již ve čtvrtek Niki Lauda na Ferrari před senzacemi kvalifikace Carlosem Pacem (Surtees) a Arturem Merzariem (Iso-Williams). Až za nimi se zařadili další favorité Reutemann, Fittipaldi a Regazzoni.

V sobotu Lauda svou první pole-position bleskově přeměnil v první pozici v závodě. Reutemann měl ovšem zase jednou navrch. V 9. kole Rakušana předjel v zatáčce Crawthorne a neměl od toho okamžiku až do průjezdu cílem rovného soupeře.

Snad ještě větším hrdinou závodu ale byl Jean Pierre Beltoise, který světu konečně předvedl nové, dychtivě očekávané BRM P201. Francouz vyrazil jen ze 12. startovní pozice, strhující jízdou se ale probojoval na druhé místo v cíli. Lauda a Regazzoni závod nedokončili a o třetí místo se dlouho přetahovala objemná skupina vozů, ze kterých se nakonec prosadil Yardley-McLaren Mika Hailwooda. S odstupem dvou sekund za ním dojeli slibní nováčci Stuck a Depailler, Arturo Merzario vybojoval bod pro Williams.

- Další závod seriálu NASCAR, Atlanta 500, vyhrál Cale Yarborough na voze Chevrolet týmu Juniora Johnsona. Druhý dojel David Pearson (Woods Mercury). O třetí místo se až do posledního kola přeli Buddy Baker (Chevrolet) a George Follmer. Nakonec rozhodlo, že Fordu bývalého jezdce Shadow-F1 na posledních metrech došel benzín

- Na zatáčkovitém okruhu v Casale absolvovalo italské mistrovství formule 3 svůj první závod sezony 1974. První rozjezd vyhrál Pedro Passadore na GRD-Toyota 374, ve druhém se prosadil domácí Sandro Cinotti na voze March-Toyota. Finále ovšem patřilo Uruguayci. Passadore vyhrál a zajel nový traťový rekord. Za druhým Cinottim se klasifikovali Giorgio Francia, Alberto Colombo, Luciano Pavesi a Renzo Zorzi.

- Zapomenutý bývalý tovární pilot Lotusu-F1 Dave Walker mohl čerpat novou naději ohledně vzkřísení kariéry. Sezonu 1973 ztratil Australan hned úvodem kvůli zranění, pro ročník 1974 ale našel nové angažmá. Vedle severoamerického šampionátu F-Atlantic, se mohl objěvit i v Evropě: Jörg Obermoser pro něj připravil sportovní GRD-BMW, se kterým měl Walker absolvovat evropský šampionát sportovních dvoulitrů. Mimo to mu Obermoser slíbil několik závodů s Marchem-BMW ve formuli 2.

 

Situace v Kyalami před první zatáčkou: Lauda vede před Reutemannem a Regazzonim. Za nimi se tlačí do Crowthorne Corneru Scheckter, Fittipaldi, Merzario, Hunt, Hulme a zbytek pole
Možnosti zazávodit si se světovou špičkou, toho využil i Eddie Keizan na starším Tyrrellu 004. Zde uhýbá Depaillerovi a Stuckovi – dvoum vycházejícím hvězdám F1
S 25 vítězstvími byli Dave Walker a jeho Lotus 69 roku 1971 králi formule 3...