Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mosley: Za současný zvuk F1 můžu já

Mosley: Za současný zvuk F1 můžu já

Myšlenka na hybridní motory se prý zrodila v jeho hlavě.

"Pokud hledáte viníka, měli byste přijít za mnou", pochlubil se bývalý prezident FIA, Max Mosley, v rozhovoru pro Daily Mail. Zvuk nových hybridních turbomotorů F1 a hlavně hluk který (ne)vydávají, se stal důležitým tématem několika diskusí i mediálních vyhlášení. Hlavní otázkou je, zda takto fanoušci nepřicházejí o část zážitku z návštěvy závodu, nebo sledování televizního přenosu.

Max Mosley je však hrdý na to, že s myšlenkou modernějších motorů přišel právě on: "Chtěli jsme tyto nové technologie dostat i do Formule 1. Celý proces trval 10 let a mně se současná úroveň hluku zamlouvá.

Asi 40 let jsem své uši vystavoval hluku motorů F1 a podívejte se, co to udělalo s mým sluchem (ukazuje na naslouchací přístroje v obou uších). Můj sluch už nikdo nezachrání, ale jsou zde další generace mladých lidí, kteří nemusí dopadnout stejně. Tišší motory umožní, aby F1 navštěvovali celé rodiny, které se nebudou muset bát, že jejich děti během závodů ohluchnou.

Důležitou součástí Formule 1 je evoluce. Bezpečnost byla výzvou 20. století a výzvou 21. století je péče o životní prostředí. Pokud by tento sport chtěl tuto skutečnost ignorovat, snadno by se mohl stát irelevantním.

Pro výrobce automobilů je nyní důležitá i společenská odpovědnost, z čehož vyplynula i potřeba F1 pohnout se tímto směrem. Nikdo přece nechce, abychom přišli o výrobce i sponzory.

Pokud existuje věc, kterou jsme mohli udělat lépe, tak je to způsob, jakým jsme nová pravidla a jejich důvody představili veřejnosti. Měli jsme příležitost, ale promarnili jsme ji."