Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Brundle varuje před zavedením aktivních závěsů

Brundle varuje před zavedením aktivních závěsů

Vozy by prý mohly jezdit jako autíčka na dětských autodráhach.

Nedávno jsme se dozvěděli, že Strategická skupina Formule 1 zvažuje znovuzavedení aktivních závěsů kol. Aktivní závěsy by podle původního návrhu měly být unifikované a žádnému týmu by tak neposkytovaly žádnou výhodu, naopak, usnadnily by nastavování vozů a umožnily zredukovat počet zaměstnanců, kteří musí spolu s týmem cestovat po celém světě.

Znepokojení nad tímto návrhem však vyjádřil Martin Brundle. Ten v F1 závodil v letech 1984 až 1996 a byl tak svědkem první éry užívání aktivního zavěšení, které bylo zakázáno před sezónou 1994.

"Pokud by prošly návrhy aktivního zavěšení a 18 palcových kol, musely by týmy kompletně přepracovat zavěšení i aerodynamiku svých vozů", upozorňuje Brundle. "Netuším, jak sakra chtějí něco ušetřit tím, že všichni začnou s vývojem zcela nových vozů.

Kromě toho hrozí, že vozy budou opět jezdit po trati jako přilepené: "Něco takového by vyhovovalo jedině aerodynamikům některých týmů. Obávám se ale, že bychom se tak vrátili k vozům připomínajícím autíčka z dětské autodráhy - držely by na trati jako přilepené.

Paddy Lowe (zastánce aktivních závěsů) se v těchto věcech vyzná asi milionkrát lépe než já, ale myslím, že mu nejde o šetření. Chce pouze otevřít novou oblast vývoje a nové příležitosti pro jeho tým."

Paddy Lowe, současný technický ředitel Mercedesu, pracoval do roku 1992 jako vedoucí oddělení elektroniky u týmu Williams, průkopníka aktivního zavěšení ve Formuli 1.

"Myslím, že není dobrý nápad zavádět jednotný systém aktivního zavěšení", vyjádřil se mezitím Lowe. "Smyslem F1 je vyvíjet technologie a tlačit je až na limit."

Je však otázkou, zda FIA v době velkých problémů malých týmů vůbec může nad zavedením volného vývoje aktivních závěsů vůbec uvažovat, nebo jde jen o součást vyjednávací taktiky velkých týmů sdružených v Strategické skupině.