Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Tomáš Enge si z Malajsie veze vítězství a míří do Anglie

Tomáš Enge si z Malajsie veze vítězství a míří do Anglie

Po úspěšné misi s Camarem přesedlá zpět do Gallarda.

Český jezdec Tomáš Enge startoval o uplynulém víkendu v prvním podniku thajského šampionátu vozů GT, který se konal na slavném okruhu Sepang v Malajsii. S týmem Vattana Motorsport vybojoval pole position, vítězství a nejrychlejší kolo v prvním závodě, když ve druhé jízdě skončil druhý.

Tomáš Enge měl startovat s Lamborghini GT3, ale nakonec nastoupil do závodu s Camarem. Pro tento vůz to byla mimoevropská premiéra a dopadla nadmíru dobře. „Až těsně před víkendem tým rozhodl, že pojedu s Camarem GT3, což jsem uvítal. Ukázali jsme, že když auto funguje, má na to, aby sekundovalo nejrychlejším vozům této kategorie. Vyhrál jsem nejen kvalifikaci, ale také první závod. Lépe jsme v Thajsku začít nemohli,“ řekl po příletu z Malajsie s úsměvem český závodník.

První závod Tomáš Enge vyhrál a posbíral plný počet bodů. Ve druhé jízdě skončil druhý. „Do druhé jízdy jsme nastoupili s váhovým handicapem 40 kilogramů. Je to taková odměna za vítězství. Navíc jsme chybně zvolili směs pneumatik, které se v tamním 35°C vedru přehřály, strašně začaly klouzat a v cíli z toho bylo druhé místo. I to je ale super výsledek. Máme nové poznatky o Camaru v tak extrémních podmínkách a vedeme šampionát jezdců a týmů,“ dodává Enge.

Již tento víkend čeká libereckého závodníka druhý podnik Blancpain Sprint Series na britském okruhu Brands Hatch. Týmovým kolegou Tomáše Engeho bude slovenský rychlík Štefan Rosina. „Se Štefanem pojedu v jednom autě poprvé. Vždy jsme proti sobě pouze závodili, ale teď utvoříme československý tandem. Štefan je nejrychlejší slovenský závodník. V loni v Zolderu dokázal s Peterem Koxem vyhrát závod FIA GT, což byla stejná série, jako Blancpain Sprint Series. Konkurence je strašně silná, bude to jistě zajímavý víkend, a to nejen pro nás, ale také pro fanoušky,“ upozorňuje liberecký jezdec na československou posádku. „Druhý závod se jede v Brands Hatch, kde jsem startoval naposledy v roce 1996 s formulí Ford. Je to klasická trať, tedy nahoru a dolů, střídá se charakter a je to tu hodně úzké. Bude se složitě předjíždět, a tak nejdůležitějším momentem víkendu bude kvalifikace. Samozřejmě, že se Štefanem míříme vysoko,“ dodal Tomáš Enge.

Závodní víkend Blancpain Sprint Series je naplánovaný na víkend 17. a 18. května. V sobotu na jezdce čekají dva volné tréninky a kvalifikace. V neděli je pak na programu kvalifikační a hlavní závod. Aktuální dění můžete z Brands Hatch sledovat Zde.