Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Engeho ve Spa připravila o výsledek stávkující technika

Engeho ve Spa připravila o výsledek stávkující technika

Český pilot nastoupil v týmu Wessex v International GT Open.

Seriál GT Open zavítal na legendární okruh Spa-Francorchamps, kde se představil také český jezdec Tomáš Enge. Oproti loňskému vystoupení v Silverstone, kde rodák z Liberce zvítězil, nedojel tentokrát se svým kolegou Craigem Dolbym ani jeden závod.

Tomáš Enge mířil do Belgie s jasným cílem, a to ukázat, že Lamborghini Gallardo R-EX je stále konkurenceschopný vůz. V prvním volném tréninku zajel jezdec týmu Wessex Motorsport pátý nejrychlejší čas a minimálním odstupem osmi desetin sekundy na vítěze. „Seriál GT Open oproti loňsku hodně stoupl na kvalitě. Ve startovní listině jsou nová auta a noví jezdci, kteří jsou profesionálnější. My jsme v pátek ladili auto a použili odlišnou strategii nasazení pneumatik. Mnoho týmů nasadilo novou sadu pro druhý volný trénink, ve kterém jsme tak skončili osmnáctí, ale to nebyla žádná tragédie. Pošetřili jsme novou sadu na kvalifikaci,“ vysvětloval výsledkovou bilanci volných tréninků Enge.

Tým inženýrů pro sobotní kvalifikaci ještě přitvrdil Gallardo, což se ukázalo jako správný krok. Craig Dolby pak vybojoval čtvrtou řadu. „Osmé místo Craiga nebylo špatné, když vezmu, že můj kolega ještě v rychlém kole chyboval a ztratil asi pět desetin. Do závodu jsme nastupovali se strategií, že až po startu se rozhodneme, zda budeme měnit pneumatiky nebo ne. Craig zajížděl k pitstopu z šestého místa, a tak jsme zkusili nasadit novou sadu,“ uvedl Tomáš Enge.

Česko-britská posádka měla díky platinovo-zlatému hodnocení ještě jednu nevýhodu. Minimální čas zastávky v boxech je u GT Open 75 vteřin, k čemuž si za své výkony vysloužili jezdci Lamborghini dalších 15 sekund. „Když jsem vyjel na trať a viděl asi třináct aut před sebou, bylo mi jasné, že výhodu nových pneumatik nemáme. Chvíli trvalo, než jsem se dostal na úroveň nových huracanů okolo osmého místa. Pak ale přišel technický problém a bylo po závodě,“ dodal Enge.

Technický problém se ukázal v danou chvíli tak veliký, že tým musel skončit úplně a do druhého závodu ani nenastoupil. „Bohužel jsme na místě neměli potřebné náhradní díly a bylo po víkendu. Hodnocení tak samozřejmě nemůže být úplně pozitivní. Já už se ale soustředím na další událost, kterou bude naše akademie Reiter Young Star, která za čtrnáct dnů zavítá na Red Bull Ring,“ uzavřel hodnocení český jezdec.