Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V 24h Le Mans chce Jan Charouz na stupeň vítězů

V 24h Le Mans chce Jan Charouz na stupeň vítězů

Je jediným českým zástupcem v tomto závodě.

Roman Klemm hovořil s jediným českým jezdcem v Le Mans, Janem Charouzem.

Jeden z nejdůležitějších podniků sportovního roku již vrhá své stíny: 14. června se na honičku za pohárem vítěze 24hodinového maratonu v Le Mans vydá dychtivá smečka sportovních vozů. V jednom z nich bude sedět 27letý Jan Charouz. Zatímco se o celkovém vítězství jistě rozhodne mezi prototypy značek Audi, Toyota a Porsche, nastoupí Charouz v početně nejsilnější třídě LMP2. V Le Mans není nováčkem a má jasné cíle.

V Le Mans nastoupíte již poosmé, jste tedy v ohledu na tento závod jedním ze zkušenějších jezdců pole. Jak jste se na tento mamutí podnik připravoval?

V loňském roce jsem jel celý seriál World Endurance Championship s autem Lotus-Praga T-128 LMP2, a letos od začátku roku startujeme v ELMS s týmem SLR. Myslím, že jsem na Le Mans připravený. A co nejde vyzkoušet na okruhu, doladí se v Praze na simulátoru.

Letos pojedete v početně nejsilněji obsazené třídě LMP2 za tým Sebastiena Loeba. Jak došlo ke kooperaci se stájí rallyové legendy?

Na začátku roku jsem hledal silný tým do LMP2. Chtěl jsem tým, který bude mít šanci na vítězství a také bude velmi motivovaný k tomu, aby toho dosáhl. Nabídek bylo víc, ale nakonec mi nejlepší přisla tato.

Když už jsme u relativně mladé Loebovy organizace: Jaké zkušenosti mají s vytrvalostními závody?

V loňském roce jezdili také pár závodů s LMP2, takže nějaké zkušenosti mají. A tam kde zkušenosti chybí, to tým dohání odhodláním. Také jsou mistři s vozem GT McLaren, takže rozhodně ví, co dělají. Oreca, se kterou jedeme, je spolehlivá, takže míříme na nejvyšší příčky.

O kokpit se budete dělit s německým esem Porsche-GT, René Rastem a s relativně neznámým "domorodcem" Vincentem Capillairem z Le Mans. Jak je hodnotíte?

Vincent je skvělý stříbrný jezdec, pravděpodobně jeden z nejlepších v poli. Nedělá chyby, je rychlý a konzistentní, a nenechá se vystresovat. Trať zná “jak své boty”, protože v Le Mans bydlí. Rene sice tolik zkušeností s prototypy nemá, ale je to velmi rychlý jezdec, který si na auto rychle zvyknul. Myslím, že co se týče posádek, tak jsme jedni z nejsilnějších.

Co se musí v Sarthe stát, aby Jan Charouz opouštěl Le Mans roku 2014 spokojen?

Vítezství, nebo minimálně podium, s ničím jiným bych spokojený nebyl.

Jak financujete projekt Le Mans?

Mám několik partnerů/sponzorů kteří projekt podporují. Z velké části to ale táhne tým, který chce dosáhnout co nejlepšího výsledku.

S týmem Loeb absolvujete i kompletní šampionát ELMS. Jak jste s dosavadními výsledky spokojen?

Zatím jsme dojeli 7. v Silverstonu a 2. v Imole. S druhým místem jsme byli spokojeni, ale pořád to není vítezství. Náš hlavní problém byly gumy michelin, které oproti dunlopu byly zhruba o 2 vteřiny pomalejší. Na Le Mans by měla být ale úplně nová směs, tak doufáme, že se tento rozdíl smaže.

Jste de facto jediným Čechem, který letos vystoupí na velkém mezinárodním silničním parketu. Co říkáte vývoji českého motorsportu?

Je to smutné, ale v Česku asi motorsporu fandí málo lidí. O to je težší pak na závody shánět sponzory. Myslím, že máme dobré jezdce, jen třeba nemají možnost se předvést. Tímto bych chtěl poděkovat i svým partnerům, bez kterých by to nešlo.

Jak silně sledujete automobilový sport (F1, WEC, Indy)?

Sleduji co stíhám, ale hlavně F1. Je trošku škoda, že má jeden tým o dost navrch oproti ostatním, ale myslím, že v průběhu sezóny by se to mohlo srovnat. Jinak, teď se podílím na vydávání české mutace týdenníku motorsport monday, který pokrývá téměř všechny velké závody.

 

Audi-44