Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Baku World Challenge aneb finále Blancpain Sprint Series

Baku World Challenge aneb finále Blancpain Sprint Series

Uchazeči o tituly v sérii krátkých závodů a nadstavbové BGTS.

V průběhu nadcházejícího víkendu proběhne v hlavním městě Ázerbájdžánu závěrečný podnik série krátkých závodů, Blancpain Sprint Series (BSS). Zároveň se bude rozhodovat v bojích o titul v nástavbovém BGTS (Blancpain GT Series, kde jsou započítány také výsledky z vytrvalostní série). V následujícím článku budete seznámeni s kandidáty na tituly ve všech třídách a pódiová umístění v hlavní kategorii.

Ve hře o tituly mezi jezdci i týmy bude přidělen v každé třídě bod nejrychlejší posádce v kvalifikaci (s výjimkou BGTS). V kvalifikačním závodě je pro prvních šest posádek připraveno bodové ohodnocení uvedené v závorce (8-6-4-3-2-1). V hlavním závodě jsou příděly štědřejší, navíc je ohodnoceno deset nejlepších účastníků (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). Pokud tým nasadí více než jeden vůz, do klasifikace stájí, se bude započítávat pouze výsledek výše umístěné posádky.

BSS: hodnocení jezdců, celkové pořadí

Pravidelné připisování bodů a tři vítězství v lépe hodnocených hlavních závodech staví do role favorita Maximiliana Götze (142 bodů, HTP, Mercedes č. 84). Druhý Buhk (126 bodů, HTP, Mercedes č. 84), jenž je jeho kolegou, tak může litovat neúčasti ve slovenském podniku. Jednalo se o důsledek trestu německé disciplinární komise po prohřešku v domácím mistrovství.

Jedinými soupeři, kteří mohou oba piloty ohrozit, jsou třetí Proczyk s Bleekemolenem (115 bodů, Grasser, Lamborghini č. 28). Rakousko-holandské duo se letos v nejednom případě utkávalo s dvojicí týmu HTP přímo na dráze. Na svém kontě mají sice čtyři triumfy, ale pouze jeden z hlavního závodu. Ztráta 27 bodů znamená šance na titul pouze v případě výrazného neúspěchu Götze současně s povinností výrazných bodových přídělů ve všech oceňovaných částech víkendu. Reálnější může být stříbro díky ztrátě 11 bodů na Buhka, vzhledem k formě vedoucích pilotů se může i v tomto případě jednat o obtížný úkol.

Víkend v Baku již nic nezmění v počtu jezdců se šancemi na pódiové umístění. Nejlepší následující piloti (Ide, Rast: 68 bodů) již nemohou výše uvedené jezdce ohrozit.


  Čtvrtý podnik BSS na Slovakiaringu

Foto: Tomáš Krejčík

Lamborghini týmu Grasser pilotované dvojicí Bleekemolen/Proczyk.

BSS: hodnocení týmů, celkové pořadí

V souboji o týmovou trofej je situace napínavější. Ve hře o tituly anebo podia jsou tři adepti: HTP Motorsport (144 bodů, Mercedes č. 84 a č. 85), Belgian Audi Club WRT (134 bodů, Audi č. 1, č. 2, č. 9) anebo Grasser (123 bodů, Lamborghini, č. 27 a č. 28).


  Čtvrtý podnik BSS na Slovakiaringu

Foto: Tomáš Krejčík

Tento vůz týmu HTP pilotovaný v Baku dvojicí Buhk/Götz čeká během víkendu účast v bojích o tituly pro jezdce i týmy.

BSS: klasifikace ostatních tříd

V kategorii smíšených posádek stačila pouhá dokončení závodu k zisku titulu pro Alessandra Latifa a Marca Bassenga (161 bodů). Bez překvapení tak má titul jistý též jejich tým, německý Phoenix.

Oprava

V soubojích mladíků v Silver Cupu těžila z lepší výkonnosti sestava týmu Belgian Audi Club WRT, Abril/Lisowski (162 bodů). Ztráta posádky týmu ROAL, Fumanelli/Colombo (138 bodů), je jen nepatrně nižší než u sledovanějšího souboje v celkovém hodnocení, tj. znamená povinnost zisku výraznějších bodových přídělů ve všech oceňovaných částech víkendu než u jejich soupeřů. V případě rovnosti bodového konta počet vítězství (nyní 7:4, druh závodu není brán v potaz) hraje ve prospěch vedoucí dvojice.

Situace v týmovém hodnocení odráží vzhledem k nasazení jediného vozu stav v klasifikaci jezdců.

BGTS: hodnocení jezdců

V klasifikaci zahrnující nejen výsledky krátkých závodů, ale také vytrvalostní klání v BES je nyní v čele s pohodlným náskokem Maximilian Buhk (190 bodů, HTP, č. 84). Německého mladíka neúčast ve slovenském podniku BSS připravila o jistotu titulu.

Nicméně před nejbližším pronásledovatelem, Laurensem Vanthoorem (167 bodů, WRT, č. 1), má náskok 23 bodů. Belgičan, který loni právě v mistrovství složeném z krátkých závodu (jen pod názvem FIA GT Series) získal titul, letos se mu však zdaleka tolik nedařilo. Do popředí se tak dostal díky přídělům z vytrvalostních závodů, kde se stal mistrem profesionální třídy.

Třetí Maximilian Götz (160 bodů, HTP, č. 84), účastnící se především krátkých závodů, je však kolegou vedoucího muže pořadí. Takže může pomýšlet pouze na posun na stříbrnou pozici. Před nejbližším pronásledovatelem, Césarem Ramosem (124 bodů), má dostatečný náskok.


  Čtvrtý podnik BSS na Slovakiaringu

Foto: Tomáš Krejčík

V nelehkých podmínkách na Slovensku docílil Vanthoor jednoho ze třech letošních triumfů v krátkých závodech. Vždy se však jednalo o méně ohodnocené sobotní závody.

BGTS: hodnocení týmů

Jedna z výjimek, kde má navrch belgická stáj WRT. S 251 body na kontě a trojicí vozů v hlavní kategorii bude hájit vedení před rivaly z HTP (234 bodů). Své jisté má rakouský tým Grasser, který se 121 body nemůže pomýšlet na posun výše. Nehrozí mu ani pokles mimo pódium, neboť další dvě stáje soutěžily pouze ve vytrvalostní části. Navíc ztrácejí stejně jako šestý brazilský reprezentant značky BMW (72 bodů).

Vysílání kvalifikace a závodů

V kulisách hlavního města Ázerbájdžánu se představí celkem tři desítky posádek. V celkovém hodnocení, kde není brán ohled na zařazení pilotů dle výkonnosti, se utká celkem 22 aut, šest je pilotováno mladými jezdci bojujícími v Silver Cupu a dva vozy jsou nasazeny v kategorii smíšených posádek. Odkaz na současnou podobu startovní listiny naleznete Zde.

Závěrečný podnik a boj o tituly můžete sledovat na stránkách pořadatele (Zde). Časy vysílání naleznete v níže uvedené tabulce.

 Událost  Den  SRO  Start
 Kvalifikace  Sobota  12,45-14,10
-
 Kvalifikační závod  Neděle  6,00-7,30
6,10
 Hlavní závod  Neděle  10,10-12,10
10,55

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

Profil šampionátů

Blancpain Sprint Series (Zde)

Blancpain GT Series (Zde)

V průběhu sezóny aktualizované články zaměřené na hlavní informace o sériích určených GT vozům. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.