Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lewis Hamilton je opět blíž k titulu

Lewis Hamilton je opět blíž k titulu

Velká cena USA - závod

Velká cena USA 2014 se konala 2. listopadu v texaském Austinu. Jezdci nasedali do monopostů před 21:00 našeho času a v Texasu zatím vládlo slunečné no větrné počasí, stejně jako během tréninků a kvalifikace. První místo si včera vybojoval Nico Rosberg, jeho týmový kolega a rival v boji o titul mistra světa, Lewis Hamilton, se však na startu postavil hned vedle něj. Druhou řadu obsadili jezdci Williamsu a o třetí se dělili Daniel Ricciardo a Fernando Alonso. Úřadující mistr světa Sebastian Vettel musel kvůli výměně pohonné jednotky startovat z boxové uličky.

Po zhasnutí červených světel se ze svého místa skvěle odpíchl Nico Rosberg a pohlídal si první pozici. Massa, startující ze čtvrtého místa, se dostal před svého týmového kolegu, který následně musel čelit i útoku Fernanda Alonsa a před Daniela Ricciarda se dostal Jenson Button. Na dalším pořadí ve středu pole již brzy nezáleželo. Sergio Pérez se pokoušel dostat před Adriana Sutila, ale nedal si pozor na před nimi jedoucího Räikkönena, vrazil do něj a následně také do Sutila. Sutilův i Pérezův monopost byly zdemolované, Němec přišel o šanci získat Sauberu první body v této sezóně a závod přerušil safety car. To někteří jezdci včetně Buttona a Vettela využili k velmi brzké výměně pneumatik a pořadí se promíchalo.

Závod byl restartován na začátku pátého kola a hned v první zatáčce se o napínavý moment postarala čtveřice Massa - Bottas - Alonso – Ricciardo. Vytěžil z něj pouze Australan a posunul se za oba williamsy. Vpředu si první místo opět pohlídal Rosberg.

Grosjean chtěl v jedenáctém kole sebrat devátou pozici Vergnemu, během souboje se ale ocitl mimo trať a zůstal desátý. Ve stejně kole stevardi udělili 5 sekundové tresty za příliš vysokou rychlost za bezpečnostním vozem Vergnemu, Maldonadovi a Gutiérrezovi.

Ve třináctém kole se Rosberg držel pouze těsně před Lewisem Hamiltonem. Ve snaze uniknout svému pronásledovateli zničil levou přední pneumatiku a začal uvažovat o brzké zastávce v boxech. Za dvojicí Mercedesu bylo pořadí následující: Massa, Bottas, Ricciardo, Alonso, Räikkönen, Maldonado, Vergne a desátý Grosjean.

Na začátku 15. kola se v boxech najednou objevili Massa a Ricciardo a zařadili se až za Grosjeana, ale daleko před Buttona, kterému tak risk s brzkou zastávkou v boxech nevyšel. O kolo později se u mechaniků zastavili i Nico Rosberg a Valtteri Bottas. Němec se vrátil na druhé místo, Fin zastávkou ztratil své místo ve prospěch Ricciarda. V dalším kole svou zastávku absolvoval Lewis Hamilton a opět se vrátil za Rosberga.

18. kolo bylo posledním pro Nica Hülkenberga, jehož zradila technika a Force India tak už měla mimo dráhu oba monoposty.

Felipe Massovi nasadili mechanici opět měkčí směs pneumatik a v této fázi se vzdaloval svým pronásledovatelům a dokonce byl o něco rychlejší než oba mercedesy. V boxech jsme ještě neviděli Daniila Kvjata, který se tak posunul na šesté místo. Vettel se mezitím propracoval na 10. místo mezi Alonsa a Räikkönena.

21. kolo patřilo nádhernému souboji Jensona Buttona a dotírajícího Fernanda Alonsa, který se táhl přes několik zatáček a opět pokračoval na začátku dalšího kola. Buttonovy pneumatiky byly již starší, ale Alonsovi nemínil dát 8. místo zdarma. Kvjat se k mechanikům dostal až v 23. kole a zařadil se až na 12. místo. Vpředu se mezitím Hamilton opět dotáhl na Rosberga a pokoušel se ho donutit k podobné chybě jako v Itálii. Alonso nepřestával tlačit na Buttona a jeho snaha byla odměněna o kolo později.

V následujících kolech se Hamilton Rosbergovi vzdálil na více než sekundu, Alonso se dostal také před Magnussena a Vettel opět zamířil do boxů.

Ve 30. kole už měli další zastávku za sebou oba jezdci McLarenu i Romain Grosjean. Pořadí v první desítce: Hamilton, Rosberg, Massa, Ricciardo, Bottas, Alonso, Maldonado, Räikkönen, Kvjat a Magnussen. Vettel dvanáctý.
Pořadí se neměnilo po zastávce Valtteriho Bottase. Jezdec Williamsu zůstal pátý a i on tentokrát nazul měkčí směs. Před ním jezdící Ricciardo se pro jistotu u mechaniků zastavil o kolo později, ale dostal tvrdší směs.

Další na řadě byl před Ricciardem jezdící Felipe Massa, mechanici mu však další měkké pneumatiky nasazovali příliš dlouho a Brazilec se vrátil až za Ricciarda. Na začátku 34. kola se v boxech zastavil vedoucí Hamilton. O kolo později však mechanici přezuli také Rosberga a Brit se opět vrátil do vedení. Jenson Button se po zastávce vrátil až na 12. místo, což potěšilo Sebastiana Vettela, kterému připadlo desáté.

Ve 40. kole se Rosberg držel 2.5 sekundy za Hamiltonem. Za ním se Ricciardo snažil uniknout Massovi a Bottasovi a za nimi jezdili Alonso s Räikkönenem. Za skvěle jezdícím osmým Kvjatem bojovali Magnussen a Vettel pronásledováni Grosjeanem a Buttonem.

Ve 42. kole si Button nekompromisně poradil s francouzským pilotem Lotusu, v 43. se Vettel propracoval přes Magnussena. Pneumatiky už dosloužily Kimimu Räikkönenovi a po zastávce se vrátil až na 13. příčku. V dalším kole zastavil Alonso, který se díky náskoku téměř vrátil na 6. místo, ale plány mu zkřížil Vettel. Vpředu si Hamilton udržoval 2.5 sekundový náskok před Rosbergem.

Deset kol před koncem závodu Alonso zahřál své nové pneumatiky a kolem Vettela se protáhl i s pomocí DRS. Vláček se utvořil za Jensonem Buttonem. Jeho pneumatiky zdaleka nevydržely tolik, kolik by si tým z Wokingu přál. Součástí svorky pronásledovatelů se stali Grosjean, Vergne a Maldonado a z náskoku rychle ukrajovali i Räikkönen s Kvjatem. Mimo boj zůstal pouze Gutiérrez. 49. kolo patřilo Kvjatovi a jeho odvážnému manévru na Kimiho Räikkönena. V boxech na poslední chvíli zastavil Vettel, vrátil se až čtrnáctý.

Vergne se nenechal zahanbit a mimo trať vyhnal Grosjeana, aby se i on mohl pokusit o útok na pevnost jménem Button. Grosjean spadl až za týmového kolegu. Další vůz dočasně mimo trať patřil Kvjatovi, ale bez cizího zavinění.

V 53. kole se do boje zapojil Vettel. Na nových pneumatikách kolem Räikkönena přímo proletěl, ale do konce už zbývaly jenom 3 kola. Ve stejném kole přece jen podlehl Button a osmou příčku odevzdal Vergnemu. Vpředu bylo už vše rozhodnuto a tak se kamery věnovaly pouze tomuto souboji. Buttona rychle pokořili i Maldonado a Vettel, který se tak dva kola před koncem ocitl na 10. místě. Čtyřnásobný mistr světa se nedal zastavit a postupně si podal i Maldonada a Vergna. Během pár kol se tak dostal přes celý vláček původně vedený Buttonem a jako třešničku na dortu si vychutnal i Magnussena.

To se už ale psalo poslední kolo Velké ceny USA. O vítězi a nejrychlejším muži nebylo pochyb. Šampaňské zaslouženě nejvíce chutnalo Lewisovi Hamiltonovi, největšímu favoritovi na zisk mistrovského titulu. Druhý Rosberg neměl mnoho důvodů na úsměv, více se radoval třetí Ricciardo, který vyškolil oba jezdce Williamsu. Po šesté místo si dojel Alonso a Vettel si po strhujícím finiši zasloužil alespoň body za sedmou příčku.

  Jezdec Tým Odstup Body
1 Lewis Hamilton Mercedes   25
2 Nico Rosberg Mercedes +4.3 s 18
3 Daniel Ricciardo Red Bull
+25.5 s 15
4 Felipe Massa Williams +26.9 s 12
5 Valtteri Bottas Williams +30.9 s 10
6 Fernando Alonso Ferrari +95.2 s 8
7 Sebastian Vettel Red Bull
+95.7 s 6
8 Kevin Magnussen McLaren +100.6 s
4
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +103.8 s
2
10 Pastor Maldonado Lotus +107.8 s
1
11 Romain Grosjean Lotus +1 kolo
 
12 Jenson Button McLaren +1 kolo
 
13 Kimi Räikkönen Ferrari +1 kolo
 
14 Esteban Gutierrez Sauber +1 kolo
 
15 Daniil Kvjat Toro Rosso +1 kolo
 

Nico Hulkenberg Force India +40 kol
 

Sergio Perez Force India +55 kol
 
  Adrian Sutil Sauber +55 kol