Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubica odmítl testovat vůz F1

Kubica odmítl testovat vůz F1

Bál se, že by se mu to velmi líbilo.

Robert Kubica v rozhovoru pro The Mirror přiznal, že loni odmítl možnost testovat monopost F1. Polák měl do roku 2010 skvěle rozjetou kariéru jezdce F1, ale po nehodě v lokálním rallye závodě se doktorům nepodařilo obnovit plnou pohyblivost jeho pravé ruky. Ironií je, že to zřejmě ukončilo jeho kariéru jezdce F1, ale pokračuje jako profesionální rallye jezdec. Kdyby však mohl, rád by se vrátil na starty velkých cen.

"Minulý rok jsem testoval pro Mercedes v simulátoru, ale s mými omezeními bych na tratích jako Monte Carlo či Singapur nemohl pilotovat skutečný vůz F1. Nezvládl bych úzké zatáčky," prozradil 29letý jezdec. "Nemůžu otáčet zápěstím a předloktím. V cestovních a rallye vozech to mohu kompenzovat pomocí ramene, ale kokpit monopostu F1 je příliš úzký, neměl bych v něm dostatek místa.

Minulý rok jsem měl možnost jezdit v monopostu F1 během testů a samozřejmě mě to velmi lákalo. Ale pak jsem se musel sám sebe zeptat: "A co bude dál?" Dál by už, kvůli mému omezení, nebylo vůbec nic. Takže jsem to odmítl, abych ochránil sám sebe. Mohlo se mi to zalíbit a pak… Asi by to bylo jako vzít nůž a bodnout se do hrudi."

Polák se proto rozhodl soustředit na svou novou kariéru a na závody F1 raději nechodí.

"Musím žít pro to, co mě teprve čeká, nemohu žít minulostí. Mohl bych chodit na velké ceny a více se setkávat se všemi přáteli a známými, kteří zůstali v F1, ale raději se tomu vyhýbám. Nechci si připomínat, jaké to bylo. Pro mě není jednoduché ani sledování F1 v televizi. Ne proto, že Lewis a Nico bojují o titul a já jsem s nimi soupeřil už od juniorských motokár, ale prostě proto, že bych s nimi strašně rád znovu závodil. Chybí mi to. Ale budu v pořádku, i když už nikdy nebudu závodit v F1. Rád bych, ale čas hraje proti mně. Pokud něco nemůžu mít, soustředím se na něco jiného."