Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kubica řídí ze 70 procent levou rukou

Kubica řídí ze 70 procent levou rukou

Konečně prozradil více o svém hendikepu

Robert Kubica se přestal ostýchat a v rozhovoru pro web Motorsport prozradil hodně o tom, jak ho omezují pozůstatky zranění pravé ruky, které utrpěl v roce 2011 v rallye.

"Už před lety, když jsem se vrátil do simulátorů, jsem se lékařů ptal, zda je možné, aby se mi zlepšila citlivost a preciznost levé ruky," řekl 33letý Polák. "Minulý rok jsem byl Renaultem požádán, abych ve zdravotním centru podstoupil testy týkající se této věci. Mé výsledky pro přesnost, rychlost a sílu levé ruky byly o 35 % lepší, než tam kdy viděli.

Tělo nějakým způsobem ví, že se musí přizpůsobit. Když máte dvě zdravé ruce, prostě nepotřebujete přesnou levou ruku. Nyní, například když řídím, tak je to ze 70 % levou a ze 30 % pravou rukou. Nemůže to být 50 na 50, jak jsem byl zvyklý, to bych nezvládl.

Můj jezdecký styl se změnil sám od sebe, protože jinak to nešlo. Nemohu dělat věci jako předtím, moje omezení mi to nedovoluje. Nejen za volantem, ale i v běžném životě. Vždy, když jsem se pokoušel něco dělat jako předtím, byl jsem z toho jenom rozčarovaný. Ale pak jsem si uvědomil, že mohu dělat to samé, jenomže na to musím jít jinak."

Přirozeně se nabízí otázka, zda závodník F1 nepotřebuje dvě zdravé ruce. Kubica kontroval připomenutím roku, kdy vůz Renaultu obsahoval tzv. F-duct. To byl kanál, kterým podle potřeby proudil nebo neproudil vzduch z přední části vozu na zadní křídlo. Nesměl být kvůli využití díry v technických pravidlech ovládán automaticky ani mechanicky, jezdec musel proudění regulovat doslova ručně.

"V roce 2010 jsem ve voze Renaultu v kvalifikaci projížděl Eau Rouge s jednou rukou na volantu, protože druhou jsem zakrýval díru, aby vzduch neproudil na zadní křídlo," zavzpomínal. "Bylo to mnohem nebezpečnější než můj současný styl, protože tehdy jsem skutečně řídil jednou rukou.

Jistě, i teď mám občas na volantu pouze jednu ruku. Na rovinkách ho držím pravou rukou, levou nechávám odpočívat. Ale už to dělám automaticky a mám štěstí, že jsem nikdy nepoužíval fyzicky náročný styl ježdění. Vždycky jsem řídil uvolněně. Když o tom mluvím s jiným jezdci, někteří mi řeknou, že oni musejí volant celou dobu držet oběma rukama, jinak by vůbec nemohli jezdit."

Polská média mezitím informují, že Kubica by mohl na okruhu ve Spa opět závodit. Nedává moc smyslu, aby Lance Stroll setrvával ve Williamsu, když jeho otec vede skupinu investorů, kteří převzali tým Force India. Jeho vrstevník Esteban Ocon by v takovém případě pravděpodobně putoval opačným směrem, ale pokud by se něco pokazilo nebo nestihlo dohodnout, na start by se pravděpodobně skutečně postavil polský hrdina.