Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean se na Kubicu v týmu netěší

Grosjean se na Kubicu v týmu netěší

Do dvou vozů se tři jezdci nevejdou

Proslýchá se, že Robert Kubica a jeho polský sponzor Orlen se budou stěhovat z Williamsu do Haasu. Kubica však pouze jako testovací jezdec a Orlen tím pádem poskytne menší finanční obnos než tento rok. Stále by to ale mělo být dost peněz na to, aby se chráněnec Orlenu objevil v pátečních trénincích.

Oficiálním důvodem nasazování třetích jezdců místo závodních bývá buď výchova mladé budoucí hvězdy (což už nebude Kubicův případ), nebo pomoc zkušeného jezdce s vývojem vozu. Ve skutečnosti za tím ale nejčastěji lze vidět udržování jezdce "na očích", aby měl pro sponzora marketingovou hodnotu, jako protiváhu za finanční příspěvek.

Závodní jezdec, kterému je z času na předzávodní přípravu ukrojena hodina a půl, je pak ale ve srovnáni se soupeři v nevýhodě. Zvláště na začátku sezony, pokud v dalším tréninku dojde k problému s technikou nebo se třeba prostě jenom pokazí počasí.

"Nikdy není ideální vynechat páteční dopoledne," citují Romaina Grosjeana noviny Ekstra Bladet. "Každý se rozhoduje podle toho, co právě potřebuje. Asi si těžko dokážete představit, že by se jezdec Ferrari, Mercedesu nebo Red Bullu vzdával pátečních tréninků. Každý trénink je důležitý. Ale stane se, co se má stát. Pouze říkám, že to není ideální z pohledu snahy dosáhnout co nejlepší výsledek."

Haas bude nejspíš peníze hodně potřebovat, protože letos přišel o titulárního sponzora Rich Energy a zároveň se propadl na předposlední místo v Poháru konstruktérů.