Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Newey přesvědčen o dostižitelnosti Mercedesu

Newey přesvědčen o dostižitelnosti Mercedesu

Trochu slabší motor může vyvážit skvělá aerodynamika.

Red Bull po ukončení vítězné série prochází velkými změnami. Sebastian Vettel odešel do Ferrari a jezdeckým lídrem týmu se stal Daniel Ricciardo, získali pozici továrního týmu Renaultu, ale částečně přicházejí o Adriana Neweyho, který ustupuje do pozadí a týmu se bude věnovat už jen z pozice poradce. Nejuznávanější technický mozek F1 chápe, proč se Vettel rozhodl změnit tým, ale není z toho právě nadšený. Spolu s ním Italové získali i pár citlivých informací.

"Chce roztáhnout křídla a objevovat nové věci," řekl Newey. "Je přirozeně zvědavý, jak se mu bude dařit v odlišném prostředí. Dokážu pochopit jeho důvody na přestup do jiného týmu. Je to bystrý chlapík a bohužel si do Ferrari s sebou vzal pár věcí, které bychom si raději nechali pro sebe, ale rozumíme mu."

Podle výsledků minulé sezóny se dá očekávat, že Ricciardo může Vettela plnohodnotně nahradit, ale co vůz RB11? Renault nejspíš nedokáže smazat celou svou ztrátu na Mercedes, ale Newey chce výkonnostní rozdíl vyvážit lepší aerodynamikou.

"Renault nyní čelí velmi obtížnému úkolu dohnat Mercedes a vůbec nevíme, na jaké úrovni začne Honda. S trochu méně výkonným motorem a vynikajícím šasi se ale dají vyhrávat závody a letos už podle mě budeme mít lépe vyvážené šasi a motor. Loni hrály prim velké rozdíly mezi motory. Můžeme to vidět i na zlepšení Williamsu. Samozřejmě, odvedli skvělou práci, ale nejvíce ze všeho jim pomohl motor."

Také Ricciardo s nadějí čeká na první jízdu v novém voze. Spoléhá hlavně na to, že Mercedes už po minulé sezoně nemá tolik prostoru pro zlepšování jako Red Bull a Renault.

"Rád bych si myslel, že se již dotkli svého stropu, zatímco my se jistě můžeme zlepšit v každé oblasti," vysvětlil Australan. "Pokud budeme mít dobrou zimu, což je do značné míry nevyhnutelné, měli bychom být schopni zkřesat jejich náskok. Věřím, že nejsme bezmocní a můžeme se na ně dotáhnout."