Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Force India nestíhá ani první test v Barceloně

Force India nestíhá ani první test v Barceloně

Nad indickým týmem se stahují černá mračna.

Vůz Force India VJM08 pravděpodobně neuvidíme ani během druhé série předsezónních testů v Barceloně. Testovat se začne až 19. února, ale indický tým zřejmě ještě nebude mít k dispozici nový vůz. Série odkladů začala až 20. ledna, kdy se poprvé objevily zprávy tvrdící, že nový monopost Force India ještě není hotový a do Jerezu pojede se starým vozem. Pouze čtyři dny před začátkem předsezónních testů přišla zpráva, že tým Jerez úplně vynechá, protože jezdit se starým vozem by bylo "neefektivní". Proto se prý raději soustředí na co nejlepší využití osmi dnů na trati v Barceloně. Další odklad samozřejmě vyvolává otázky o finanční kondici týmu.

"Vzhledem k množství práce a krátící se čas bude velmi náročné stihnout první polovinu barcelonských testů," řekl Bob Fernley, zástupce šéfa týmu. "Všichni kvůli tomu tvrdě makají, ale pravděpodobnějším scénářem je, že VJM08 nasadíme až do poslední série testů. To by znamenalo, že během nejbližšího testu použijeme vůz z roku 2014. Testovací kilometry s VJM07 by nám v takovém případě umožnily otestovat nové pneumatiky Pirelli."

Hrozí tedy, že nový vůz nebude připraven ani na Velkou cenu Austrálie?

"V Melbourne budeme a normálně začneme sezónu, o tom nepochybujte. Ano, na otestování nového vozu budeme mít jen velmi omezené množství času, ale děláme vše pro to, abychom do Austrálie dorazili v dobré formě a s co největším množstvím testovacích kilometrů."

Fernley odmítl zvěsti, že tým ještě vůbec nemá nové šasi, i když přiznal problémy s dodavateli.

"Je pravda, že v této části roku máme víc výdajů a jsme odkázáni na velké množství dodavatelů. Ve výrobě sice došlo k pár zpožděním, ale šasi máme a v těchto dnech prochází různými fázemi přípravy. Stále čekáme na dodání některých komponentů, ale proces konstrukce již byl zahájen."

Čtyři dny testů, pokud je tedy Force India vůbec stihne, budou před druhou sezónou s novou generací vozů i motorů velmi málo a tým bude nejspíš muset testům obětovat úvodní závod sezóny.