Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rosberg viní špatnou sadu pneumatik

Rosberg viní špatnou sadu pneumatik

Mercedes čekal o hodně rychlejší Ferrari.

Pole position patří Lewisu Hamiltonovi, ale nezískal ji svým posledním rychlým kolem. K prvnímu místu na startu mu stačil předposlední pokus, v posledním udělal chybu v druhé zatáčce a přišel tak o desetiny sekundy, které již neměl jak dohnat. To mohla být velká příležitost pro Nica Rosberga, ten však zápasil s nastavením vozu, které změnil kvůli "špatné sadě pneumatik".

"Na pneumatikách, které jsem použil na začátku Q3, chyběla vozu přilnavost na zadní nápravě," vysvětlil Rosberg. "Musel jsem tomu přizpůsobit nastavení, ubral jsem trochu na předním křídle. (aby vyvážil přetáčivost vozu s nestabilní zádí)

Ale na poslední sadě pneumatik se přilnavost vrátila do normálu a vůz byl najednou příliš nedotáčivý, protože jsem ho přestavil dle předchozí sady. To mě vlastně vyřadilo ze hry. Už se zjistilo, že to byla špatná sada a já jsem kvůli ní změnil nastavení. Neskutečné, jak i drobná věc může udělat velký rozdíl. Chcete-li v F1 pole, musí všechno klapnout bezchybně, není žádný prostor pro chyby."

Hamilton včera slavil další pole position a dnes má nejlepší vyhlídky na další vítězství.

"Nebyly to jednoduché dny, v třetím tréninku jsem, hlavně svou vinou, neodjezdil ani jedno (rychlé) kolo a do kvalifikace jsem musel jít naslepo. O to výjimečnější je získat tu další pole position a právě čtyřicátou čtvrtou. (číslo jeho vozu)

Tým opět odvedl fantastickou práci a tahal za jeden provaz, aby mě a Nica dostal do první řady," řekl Hamilton.

Mercedes se obával především Ferrari, které v pátek naznačilo velmi dobrou rychlost, která mohla být výsledkem vylepšení pohonné jednotky. Včera se však obavy Tota Wolffa nepotvrdily.

"V pátek vypadalo Ferrari jinak. Mohly za tím být změny provedené na pohonní jednotce, nebo bylo důvodem hraní se s množstvím paliva v nádržích. Nevíme, nedá se to spočítat, takže ani nevím, co očekávat od zítřejšího závodu," řekl šéf týmu Mercedes.

"Na první pohled byli (v pátek) velmi působiví a při bližším pohledu na data, srovnání rychlostí v zatáčkách a rychlosti na rovinkách, stále byli působiví. Vyšlo nám z toho, že nadále máme navrch, dokonce i v dlouhých jízdách, ale rozdíl je pouze pár desetin sekundy. Ale nemůžu nic říct s jistotou, protože analýza je tenhle víkend ještě složitější než obvykle.

Dnešní výsledek je tak trochu překvapením, protože v pátek to vypadalo, jakoby udělali masivní krok vpřed. Byli úžasně rychlí a skutečně nás zaujalo, co ukazovala data z GPS. V kvalifikaci se to ale jaksi neprojevilo. Možná je to proto, že jsme neviděli Sebastiana, takže ještě nemůžeme říct, že jim to nefunguje. Musíme počkat na vývoj závodu."