Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jenson Button musí za trest projet boxovou uličkou

Jenson Button musí za trest projet boxovou uličkou

Taková je cena za vynechání kvalifikace a nový motor.

Jenson Button asi bude chtít na víkend Velké ceny Kanady co nejdříve zapomenout, a to ještě ani neodstartoval do závodu. První trénink začal poruchou převodovky a třetí ukončil poruchou pohonné jednotky. Motor bylo třeba vyměnit, což už ale mechanici McLarenu a Hondy neměli šanci stihnout během 2 hodin zbývajících do startu kvalifikace. Po vynechané kvalifikaci měl Button startovat z konce startovního roštu nebo boxové uličky a při rychlosti, jakou předváděl během tréninků, to na body nevypadalo.

Tím však špatné zprávy neskončily. Brit již použil mnoho dílů ze své čtvrté pohonné jednotky a do jeho vozu byl zasazen nový, tedy pátý motor a také nový motorgenerátor rekuperace tepelné energie, což se podle předpisů trestá odsunem na startovním roštu. Jensona Buttona však už z posledního místa není kam odsunout, a tak mu stevardi museli už několik hodin před startem udělit trest průjezdu boxovou uličkou.

"Víkendy jako tenhle jsou těžké pro celý tým," řekl k penalizaci zklamaný Button. Mistr světa z roku 2009 už dřív avizoval, že na tvrdé prodírání se z chvostu pole až k bodům zřejmě nebude mít rychlost.

"Škoda, ale takové věci se stávají. Snad si v závodě užiju trochu zábavy, ale nemyslím, že bych mohl hodně předjíždět. Bude to těžké. Uděláme, co bude v našich silách, ale asi těžko ohrozíme někoho kromě Manoru."

Fernando Alonso bude startovat ze 13. místa a prý se pokusí získat body. Po kvalifikaci však také připustil, že to bude mít složité, protože na konci rovinek má jeho vůz nižší rychlost než soupeři.

Pro Jasuhisa Araje, sportovního ředitele Hondy, je však Kanada pouze jednou z mnoha zastávek na cestě k prvnímu vítězství obnoveného partnerství McLaren-Honda.

"Naše technika od Austrálie postupuje krok za krokem a po dalších závodech můžeme být v druhé polovině sezóny schopni soupeřit s nejrychlejšími vozy."

Z Japonska přišla zpráva, že do vedení automobilky se v průběhu tohoto měsíce postaví nový generální ředitel. S takovou změnou je obyčejně spojené celkové přehodnocení směrování automobilky včetně výdajů na marketing a motorsport. Araj však kategoricky odmítl, že by mohla být v ohrožení i účast automobilky v F1.