Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Hamilton zůstává vítězem VC Itálie

Hamilton zůstává vítězem VC Itálie

Chyba vznikla na straně FIA.

Tým Mercedes byl zbaven obvinění z porušení technických předpisů a Lewis Hamilton si ponechal vítězství.
Hamilton dojel do cíle první s 25 sekundovým náskokem před Sebastianem Vettelem jezdícím za domácí Ferrari. Získal tím 25 bodů, zatímco jeho nejbližší konkurent v boji o titul, týmový kolega Nico Rosberg, musel ze závodu odstoupit. Oslavu vítězství však zbrzdilo zjištění, že tlak v pneumatikách před startem byl o 0.3 PSI nižší než minimum určené pravidly. Stevardi však po setkání se zástupci Pirelli a Mercedesu usoudili, že Mercedes neudělal žádnou chybu a tedy nebude potrestán.

Chyba vznikla při měření. To u Mercedesu proběhlo až v době, kdy byly dečky zahřívající pneumatiky odpojeny od zdroje elektrické energie a tedy teplota pneumatik v jejich nitru klesla. A spolu s teplotou mírně poklesl i tlak v pneumatice.

"Zahřívací dečky byly odpojeny od zdroje energie, což je normální součást procedury. Teplota pneumatik byla v době měření FIA na startovním roštu podstatně nižší než maximální povolená teplota pneumatiky v dečce," oznámili stevardi.

Stevardi místo potrestání jezdců Mercedesu doporučili Pirelli a FIA, aby se dohodli na přesnějším postupu měření tlaku v pneumatikách.