Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton: Mohl jsem vyhrát

Hamilton: Mohl jsem vyhrát

Závod měl ve svých rukou.

Lewis Hamilton byl po odstoupení ze závodu přesvědčen, že nebýt poruchy, mohl stát uprostřed stupňů vítězů on a ne Sebastian Vettel.

Po prvním výjezdu bezpečnostního vozu se Hamilton dotáhl za vedoucí trio sestávající ze Sebastiana Vettela, Daniela Ricciarda a Kimiho Räikkönena. Po restartování závodu byl sice pár kol výrazně pomalejší, ale to lze přičíst tvrdší sadě pneumatik, zatímco všichni tři jezdci před ním zvolili pro druhý stint super-měkké pneumatiky. Ty začaly rychle ztrácet přilnavost a Hamilton v 26. kole zaostával jen o 3.4 sekundy. Na trati mohl vydržet déle než kdokoli před ním a ještě by ho čekal krátký rychlý stint na super-měkkých pneumatikách. Takhle rozehraný závod prý mohl mít vítěznou tečku.

"Z vývoje závodu jsem měl velmi dobrý pocit. Všichni vpředu byli na měkčích pneumatikách a za chvíli bych je dohnal, takže závod byl v našich rukou," řekl Hamilton krátce po odstoupení způsobeném malou poruchou vedoucí k velké ztrátě výkonu.

"Měl jsem skvěle vyvážený vůz, opravdu jsem to měl pod kontrolou, jen jsem čekal na správný čas k útoku. Pak jsem ale bohužel přišel o velkou část výkonu. Doufal jsem, že se to ještě podaří opravit, ale nepodařilo se. Vyzkoušeli jsme všechno a nic nezabralo. Když mě předběhly vozy Marussie, bylo již jasné, že nevyhraju. Pak se mi začaly vzdalovat, a to už bylo jisté, že nemám ani šanci na body."

Hamiltonův plán by nakonec stejně nebyl proveditelný, protože safety car se ještě jednou vrátil a celá špička to využila k bezpečnému přezutí na poslední sadu pneumatik, což zmařilo i naději Nica Rosberga počítajícího se stejnou strategií.

Němec byl po závodě znepokojen náhlou ztrátou dominantního postavení Mercedesu a navenek se ani netěšil ze snížení bodové ztráty na svého kolegu a rivala v boji o titul.

"Dobrý pocit ze zmenšení ztráty na Lewise nevyváží rozčarování celého našeho týmu. Nebyli jsme zdaleka tak rychlí jako naši soupeři a nepoznáme příčinu. To není dobré. Nevíme, co s tím budeme dělat."

Mercedes má na hledání příčiny problému velmi málo času, tým je už na cestě do Suzuky, kde se již tuto neděli pojede Velká cena Japonska.