Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull už má motory pro příští sezónu

Red Bull už má motory pro příští sezónu

Inženýři mohou začít dohánět ztrátu.

Sága o odchodu Red Bullu z F1 pomalu spěje ke konci a Red Bull už definitivně nikam neodchází. Christian Horner v Abú Zabí prozradil, že už mají smlouvu s dodavatelem motorů a Red Bull Racing se připravuje na sezónu 2016. Zatím však nechtěl nebo nemohl říct, kdo bude jejich dodavatelem, ani zda budou dostávat nejnovější verzi jeho motorů. Můžeme však předpokládat, že Renault nejprve oznámí obnovení svého továrního týmu a až potom pokračování obchodního vztahu s Red Bull Racingem.

"Příští rok bude přechodný. Máme dohodu ohledně motorů pro příští sezónu a k oficiálnímu oznámení může dojít během nejbližších dnů," řekl šéf Red Bullu. "Ironií je, že se půjde vývojovou cestou, kterou jsme chtěli jít už před dvanácti měsíci. Pak se uvidí, co dál."

Smlouva s Renaultem bude nejspíš jen jednoletá, protože Hornera zajímá, co se stane do 15. ledna. Tehdy mají čtyři automobilky předstoupit před Komisi F1 a předložit ji návrh řešení několika současných problémů týkajících se pohonných jednotek. Mimo jiné se bude řešit jejich dostupnost a cena. Pokud neuspějí, prezident FIA předloží Komisi svůj návrh najít "neutrálního" dodavatele jiné verze motorů. Na základě výsledku si pak může Red Bull najít dlouhodobého motorového partnera.

"Výrobci jsou nyní pod tlakem, do 15. ledna mají přijít s dostupnými motory za rozumnou cenu, aby se vyřešily současné problémy. Věřím, že pokud se jim to nepodaří, bude se hledat neutrální dodavatel. Takže budeme napjatě čekat, co se stane 15. ledna."

Christian Horner mluvil za Red Bull Racing. Pro Scuderii Toro Rosso by mělo smysl používat stejné pohonné jednotky jako sesterský tým, ale dlouho se šeptá o možné dohodě s Ferrari.