Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stroll přechází od Ferrari k Williamsu

Stroll přechází od Ferrari k Williamsu

Grove má nového vývojového jezdce.

Williams oznámil, že jeho novým vývojovým jezdcem je Lance Stroll, 17letý Kanaďan žijící ve Švýcarsku.

Místo se uvolnilo po odchodu Susie Wolffové, která se na konci letošní sezóny rozhodla pověsit závodnickou přilbu na hřebík. Alex Lynn se tak pravděpodobně přesouvá na pozici testovacího jezdce a uvolněné místo obsazuje jezdec Evropského šampionátu F3, který loni vyhrál Italský šampionát F4 a na začátku roku 2015 vyhrál Toyota Racing Series. Vedle plnění povinností vývojového jezdce v simulátoru v Grove a pozorování týmu F1 a jeho závodních jezdců během velkých cen bude pokračovat v závodění v evropské F3.

"Je mi ctí přidat se k tak skvělému týmu s úžasnou historií a mnoha úspěchy," řekl Stroll. "Už se nemůžu dočkat začátku naší spolupráce. Věřím, že společně dosáhneme úžasné věci. Začíná se tím vzrušující a rozhodující období mé zatím ještě krátké kariéry. Dostat se do F1 bylo vždy mým nejvyšším cílem, na který myslím odkdy jsem od otce k pátým narozeninám dostal první motokáru.

Williams už do F1 pomohl mnohým jezdcům. Davidu Coulthardovi, Jensonu Buttonovi, Nicu Rosbergovi, Nicu Hülkenbergovi a naposledy to byl Valtteri (Bottas). To je jedna z věcí, která mi pomohla rozhodnout se pro Williams."

Lance Stroll byl dlouho členem Jezdecké akademie Ferrari, ale nyní dává přednost Williamsu. Doufá, že projde stejnou cestou jako Bottas a po letech v úlohách vývojového a testovacího jezdce se stane závodním jezdcem tohoto týmu.

"Samozřejmě, nebylo jednoduché rozhodnout se odejít od Ferrari. Od roku 2010 jsme pracovali jako jedna rodina, ale Williams mi nabídl skvělou příležitost. Už nějaký čas sledují vývoj mé kariéry a věří, že jednou za ně budu závodit. Rozpoznali, že mohu vyhrávat závody a tituly a stát se jedním z nejlepších jezdců."

Kariéru mladého pilota podporuje jeho otec Lawrence Stroll, mimořádně úspěšný podnikatel, jehož majetek má podle nejnovějších odhadů cenu přibližně 2.4 miliardy amerických dolarů. Na začátku roku se pošuškávalo, že je kvůli synovi ochoten koupit podíl v některém ze soukromých týmů F1.