Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull měl rozpracované 4 verze nového vozu

Red Bull měl rozpracované 4 verze nového vozu

Pro každý motor jednu.

Red Bull kvůli ubíhajícímu času a bezmocnosti při jednání s potenciálními dodavateli motorů nějaký čas pracoval na čtyřech verzích vozu RB12.

Red Bull byl rozhodnut odejít od Renaultu a postupně klepal na dveře Mercedesu, který chtěl marketingovou spolupráci na globální úrovni, dveře Ferrari, které nechtělo soupeři dodávat nejlepší motory vyhrazené pro Scuderii, i dveře Hondy, která má exkluzivní dohodu s neoblomným McLarenem. A když opět zaklepal na dveře Renaultu, ten už neměl valný zájem obnovit kontrakt ze zběhem.

Snaha získat "nějaký motor" se pak natáhla až téměř do úplného závěru sezóny. Red Bull je ale naštěstí dostatečně velký a bohatý tým a nemusel práce zcela zastavit, místo toho se připravil na každou z alternativ.

"Navrhli jsme čtyři různé verze (vozu RB12)," řekl Christian Horner. "Nevyhnutelně nás to zdrželo, ale pravidla se mezi sezónami prakticky nemění, takže nový vůz bude evolucí letošního. Samozřejmě, přišli jsme o spoustu času, ale celý tým v Milton Keynes odvádí skvělou práci. Pracujeme tvrdě a nedíváme se při tom na hodinky, abychom mohli všechno dohnat."

Zatímco Red Bull Racing postaví zadní část RB12 kolem nové pohonné jednotky Renault, menší Toro Rosso se spolehne na letošní verzi pohonné jednotky Ferrari. Týmy Red Bullu tak budou po dvou letech opět jezdit s rozdílnými motory.