Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

K Manoru se přidává i Pat Fry

K Manoru se přidává i Pat Fry

Další bývalý zaměstnanec McLarenu a Ferrari na palubě.

Po Nikolasu Tombazisovi se k Manoru přidává další bývalý zaměstnanec Ferrari, Pat Fry. 51letého Brita si tým najal jako technického konzultanta.

Stejně jako Tombazis, i Fry přišel o své místo ve Ferrari na konci roku 2014, kdy Maurizio Arrivabene dokončil reorganizaci započatou jeho předchůdcem Marcem Mattiaccim.

Fry začal pracovat v F1 v roce 1987, kdy se přidal k oddělení výzkumu a vývoje Benettonu jako expert na zavěšení kol a v roce 1993 po něm sáhl McLaren, aby pro něj připravil systém aktivního zavěšení. To však bylo v následujícím roce zakázáno a Fry vystřídal pozice závodního inženýra Miku Häkkinena i Davida Coultharda a od roku 2002 nastoupil na post šéfinženýra závodního vývoje a dohlížel na vývoj vozů MP4-20, MP4-22 a MP4-24.

K Ferrari se připojil v roce 2010 jako asistent technického ředitele. Když pak byl Aldo Costa z postu technického ředitele odvolán, jeho kompetence se rozdělily a Fry se stal technickým ředitelem pro šasi (motory měl na starosti Luca Marmorini). Dobře rozjetou kariéru zastavila slabá forma Ferrari na začátku roku 2013. Fry musel svůj post přenechat Jamesu Allisonovi a přijmout nižší pozici a po personálním zemětřesení v roce 2014 byl celý technický tým sjednocený přímo pod Allisona a Fry se stal nadbytečným.

V týmu Manor ho přivítal Dave Ryan, nový závodní ředitel Manoru, se kterým se Fry musí znát z McLarenu, kde Ryan dělal sportovního ředitele.